Infrastructura | Autostrada A1: Pe sectoarele dificile ce traversează Munții Făgăraș au fost realizate investigații de teren sumare

Puteți citi articolul în 2 minute

Așa cum am explicat de zeci de ori până acum, pe sectoarele dificile ce traversează Munții Făgăraș au fost realizate investigații de teren sumare în 2008, într-un studiu de fezabilitate contractat cu aproximativ 2,5 milioane de euro pe toți cei 123 km dintre Sibiu și Pitești, adică 0,076% din costul estimat al autostrăzii.

Consultanții Comisiei Europene au transmis într-un raport oficial că studiul are nevoie de îmbunătățiri semnificative pentru a sta la baza licitației de execuție.

De la acel raport au trecut 7 ani, însă studiul tot nu a fost actualizat! CNAIR a reziliat contractul în 2017, ulterior realizând doar câteva foraje și măsurători punctuale de ordinul zecilor de mii de lei în 2017 și 2018.

În paralel, o echipă de geologi și geotehnicieni pasionați au încercat să reproducă anul trecut unul dintre puținele foraje aferente celui mai lung tunel al autostrăzii, tunelul Poiana. Concluzia: investigațiile din 2008 nu au nicio legătură cu realitatea!

Și totuși, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere vrea să meargă înainte cu licitația pentru execuție, contrar tuturor semnalelor de alarmă venite de la experți. În nenumărate cazuri, situații similare au dus la rezilieri, blocaje, întârzieri de ani de zile și revendicări financiare ale constructorilor de zeci de milioane de euro! Fix aceleași probleme le vom vedea și aici!

Cerem noii conduceri CNAIR, ministrului Bode și premierului în funcție să stopeze delirul experimentat din nou și din nou în ultimii ani cu rezultate dezastruoase! Autostrăzile se pregătesc și se construiesc cu muncă, responsabilitate și profesionalism!

Etichete