Noutăți în legislația rutieră belgiană. Ce trebuie să cunoască transportatorii români pentru evitarea amenzilor?

Puteți citi articolul în 3 minute
|

27.06.2017

Modificarea taxelor de drum

Una din principalele modificări recent introduce în legislația rutieră belgiană care îi afectează pe transportatorii români este decizia recentă privind majorarea taxelor de drum. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2017, în regiunile Flandra și Bruxelles din Belgia se vor modifică tarifele pentru taxa de drum. De asemenea, pe harta rutieră se vor adaugă de asemenea 33 km de drumuri taxabile. 

Pentru evitarea eventualelor amenzi este important de reținut că toate aparatele deținute să fie actualizate cu noua versiune de soft (5.17) pentru a se efectua corect taxarea pe noua grilă de tarife.

Actualizarea se poate face automat de oriunde în Europa. În cazul în care aparatul nu a fost actualizat automat până la data de 25.06.2017, deși ați urmat toți pașii aferenți actualizării, este recomandat să înlocuiți aparatul la cel mai apropiat punct Satellic din Belgia.

Înregistarea timpului de odihnă și a celui de tranzit

Șoferii români trebuie de asemenea să știe că este necesară înregistrarea timpului petrecut pentru călătoria dintre România și Belgia, acesta fiind considerat timp de lucru. Ca și în cazul timpului de odihnă, și această perioadă trebuie introdusă manual în tahograf ca timp de lucru, chiar dacă șoferul nu a condus, ci a fost pasager într-un alt autovehicul sau a venit cu avionul.

Tot la capitolul prevederi legale, e important de amintit că legislația privind pauza de 45 de ore în cabină pe teritoriul Belgiei rămâne incertă.  Ca regulă, șoferii români ar trebui să știe că trecerea timpului de odihnă trebuie făcută manual de fiecare data.  

 Controale și amenzi pe autostrăzile din Belgia

Important de notat că numărul de amenzi emise șoferilor români de autovehicule TIR la tranzitarea Belgiei este destul de mare. Cele mai multe amenzi sunt acordate pentru traficarea cartelelor tahografice în Belgia, nerespectarea timpului de conducere și pauză și deținerea de către șoferi a unor cartele tahografice care nu le aparțineau.  

În astfel cazuri, autovehiculul este imobilizat pană la plata amenzii sau a garanției (consignation) . Există desigur și opțiunea de contestare în justiție în caz că sancțiunea se consideră nejustificată.

Ca întotdeauna, recomandăm  atenție sporită în trafic. Autostrăzile belgiene pot fi extrem de aglomerate, datorită situării la intersecția axei nod-sud / est-vest a Europei iar legislația este strictă. În plus e bine de știut că autostrăzile sunt supravegheate 24h/ 24h iar în anumite zone a fost deja implementată o tehnologie care scanează numerele de înmatriculare și poate captura de asemenea imagini cu fața șoferului sau a însoțitorilor.