UNTRR solicită modificarea legislației pentru ca firmele de transport rutier din România să-și poată suspenda asigurările RCA fără depunerea plăcuțelor de înmatriculare

Puteți citi articolul în 3 minute

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) modificarea legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și a Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, astfel încât firmele de transport rutier din România afectate de criza noului coronavirus să-și poată suspenda asigurările RCA fără a depune plăcuțele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

Deși această posibilitate este prevăzută în cadrul legii 132/2017, nu poate fi operată deoarece nu există o procedură pentru returnarea plăcuțelor de înmatriculare – notează UNTRR.

Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri românești care realizează transport rutier internațional au raportat o scădere de 80% a afacerilor. În plus, firmele de transport rutier de mărfuri care activează în zona de automotive înregistrează scăderi de 100%, după ce în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli și-au suspendat activitatea.

În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numărul de pasageri a scăzut cu 60-70%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internațional scăderea este de aproximativ 100%.

Astfel, firmele de transport rutier nu-și pot folosi activele și de aceea este necesară o suspendare a asigurărilor RCA.

UNTRR a solicitat suspendarea plății finanțărilor (credite, leasing) și asigurărilor auto obligatorii – RCA contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care aproape 80% din companiile de transport rutier sunt în pragul insolvenței și sunt nevoite să oprească vehiculele în parcări.

Reamintim Guvernului, BNR și ASF importanța sectorului de transport rutier: 41.000 de firme cu o cifră de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajați, este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro în 2019 (+10% față de 2018). Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro. – mai noteaza UNTRR.

Foto: Wikimedia Commons

Etichete: