TransInfo

Asigurarea încărcăturii: ce trebuie să ştie șoferul de camion?

Puteți citi articolul în 4 minute
|

18.10.2017

Asigurarea corectă şi eficientă a încărcăturii este una dintre responsabilităţile principale ale şoferului de camion. Aceasta trebuie să ţină cont de anumite reguli care pot depinde de tipul de marfă transportat  dar şi de prevederile legislaţiei sau de bunele practici din domeniu. Să nu uităm că de multe ori marfa transportată este chiar mai valoroasă decât camionul care o transportă.

Din punct de vedere legal, protejarea mărfurilor în camioane pe timpul transportului este reglementată de actele normative care fac referire la activitatea transportatorilor.  NSSM 23 – Normele Specifice de Securitate a Muncii pentru transporturile rutiere – prevăd obligaţii şi sancţiuni atât pentru conducătorii auto, cât şi pentru reprezentaţii firmelor de transport în ceea ce priveşte măsurile luate pentru siguranţa mărfurilor pe timpul transportului.

De asemenea, CMR-ul (care constituie o bază importantă pentru efectuarea de transporturi internaţionale) reglementează şi responsabilităţile în domeniul asigurării încărcăturii.

Responsabilităţile privind asigurarea încărcăturii sunt reglementate prin instrumente juridice diferite. În principal încărcătorul (personalul de încărcare) şi transportatorul (conducătorul auto) îşi împart răspunderea pentru asigurarea corectă a încărcăturii.

Printre obligaţiile legate de siguranţa transportului care îi revin şoferului, se numără următoarele:

  • Respectarea sarcinii totale admise
  • Respectarea sarcinii maxim admise pe axa
  • Respectarea dimensiunilor admise ale vehiculului, inclusiv ale încărcăturii
  • Controlul pe traseu al măsurilor de asigurare a încărcăturii în ceea ce priveşte eficacitatea lor, de exemplu restrângerea chingilor
  • Nu este permis că funcţiile vehiculului să fie afectate (încărcare pe o singură parte, încărcare pe faţă, etc)

Indiferent de tipul de marfă transportat (excludem aici mărfurile cu grad ridicat de risc, care au proceduri separate), o asigurare corectă a mărfurilor începe de la ambalarea adecvată pentru transport, continuă cu încărcarea şi depozitarea şi se încheie cu asigurarea sarcinii.

Atenţie: deşi am putea fi în anumite cazuri tentaţi să ignorăm aspectul ambalării, e bine să reţinem că numai marfa bine ambalată şi depozitată poate fi asigurată şi transportată în condiţii optime.

Desigur, pentru optimizarea spaţiului de depozitare, puteţi lua în calcul diverse instrumente, cum ar fi rafturile auto sau alte dispozitive de organizare a mărfurilor, dar este important să reţinem că acestea să fie întotdeauna adaptate tipului de marfă transportat.

Așadar, luaţi în calcul fiecare instrument sau dizpozitiv care va poate fi util în organizarea interioară a spaţiului, inclusiv covorasele anti-derapante pentru europaleti, chingi, limitatoare de marfă, etc.

Veţi observa în timp că beneficiile unei bune organizări sunt foarte mari.

O bună organizare a încărcăturii, indiferent de dimensiunile produselor, ajută la îmbunătăţirea timpilor pierduţi cu verificarea, a timpului alocat inventarului  şi va optimiza spaţial: se va folosi fiecare centimetru de spaţiu disponibil pe verticală şi pe orizontală, inclusiv colţurile, iar greutatea va fi în mod egal distribuită.

Nu în ultimul rând, să nu uitam că o încărcătură asigurată înseamnă mai multă linişte: nu vor mai exista mărfuri sau produse care să se mişte, să facă zgomot, să ne ofere incertitudine sau să ne distragă atenţia de la condus.

Etichete