TransInfo

Ce aplicații concrete are industria 4.0 în domeniul auto?

Puteți citi articolul în 5 minute

Sectorul automobilelor este pentru mulți un sinonim al evoluției tehnologice. În fabricile auto, pe primul loc se află aplicarea unor soluții inovatoare în domeniul automatizării.

Acestea vizează nu numai producția în sine, ci și distribuția. Astăzi ne oprim atenția asupra mărcilor Audi și Skoda.

Cu premiera noului Audi A8, grupul care le produce a prezentat o soluție inovatoare care automatizează transportul intern.

Aceasta funcționează de mai multe luni în fabrica din Ingolstadt, în special în centrul logistic aferent, furnizând stații de asamblare pentru componente auto care funcționează în sistemul CKD (asamblarea autovehiculului de la zero).

Cele mai mari provocări au fost reprezentate de marea varietate de ambalaje în care sunt plasate elementele de construcție (12 tipuri diferite) și integrarea vehiculelor autonome (AGV) in cadrul sistemului IT complex utilizat de Audi.

În 2015 am efectuat cercetări de piață pentru companiile care ar putea îndeplini această sarcină. Datorită tehnologiilor disponibile, inclusiv integrarea soluțiilor care să permită manipularea în siguranță a diverselor containere, care cântăresc deseori mai mult de o tonă și sunt depozitate la o înălțime mai mare de 5 m, am decis să colaborăm cu companiile Still si Dematic Egemin” – spune Stefan Meier, responsabil pentru planificarea logisticii la Audi.

Sistemul funcționează pe baza a două cărucioare automate de tipul FM-X, care transportă containerele de la rafturile de depozitare la 24 de linii de ambalare.

Experienta a demonstrat că o astfel de soluție permite, pe de o parte, creșterea densității de stocare, dar și o eficiență adecvată a transportului intern.

Părțile livrate la zonele de ambalare, de către cărucioare de tipul reach-truck, sunt apoi asamblate și trimise către uzinele din Brazilia, China, India și Mexic. Acolo sunt create modelele din seria A3, A4, A6 și Q5, care ajung pe piețele regionale.

Automatizarea distribuției la Skoda

Distribuția pieselor de schimb este caracterizată printr-o puternică fluctuație a cererii (în funcție, printre altele, de schimbările climatice).

De exemplu, o scădere a temperaturii exterioare poate duce la o creștere a cererii de baterii. Piața pieselor de schimb este, de asemenea, caracterizată de o multitudine de moduri de livrare, de exemplu un grup de clienți de retail (service-uri auto), care comandă chiar și cantități mici, necesită livrarea cât mai curând posibil, chiar în aceeași zi.

În acest tip de logistică există un așa-zis sistem agil, a cărui caracteristică este abilitatea de a răspunde rapid la schimbările din mediul înconjurător, precum și asigurarea unei livrării fiabile și de înaltă calitate.

Centrul din Mlada Boleslav (unul dintre cele trei depozite centrale ale companiei) este dotat cu tehnologii intralogistice, pornind de la depozitarea simplă a blocurilor de mărfuri în vrac, prin diferite tipuri de suporturi pentru paleți, și până la rafturi carusel pentru articole mici.

Depozitul conține aproape 200.000 articole și procesează câteva mii de comenzi pe zi.

Instalația de depozitare are o înălțime de 42 m și o lungime de 100 m

Clădirea este un siloz, ceea ce înseamnă că atât pereții, cât și acoperișul sunt integrați cu structura de rafturi.

Întregul depozit este împărțit în două zone.Există o zonă clasică de depozitare ABC, din care se colectează articole pentru completarea comenzilor, precum și o zonă de rezervă. Toate transporturile de paleți din depozit, în zonele de intrare sau ieșire, sunt efectuate în mod automat.

Depozitul are, de asemenea, benzi transportoare convenționale (pe lanțuri și role), precum și așa-numitul sistem monorail (este alcătuit din vagoane fără pilot, cu comandă individuală).

Cel mai important element al acestui sistem este șina, datorită căreia cărucioarele primesc energie și sunt direcționate corespunzător. Fiecare dintre cărucioare este echipat cu benzi transportoare pentru colectarea și punerea paleților pe transportoare.

Din depozitul automat, materialul poate fi transportat direct în zona de ieșire (expedierea paleților către depozit) sau în zona de preluare. Acesta din urmă are două niveluri.

Fiecare nivel are cinci stații de preluare, iar procesul este susținut de sistemul „pick by light” (lumina indică angajatului spațiul de depozitare corespunzător), asigurând astfel eficiența a peste 200 de paleți pe oră.

Automatizarea depozitului a fost integrată cu sistemul SAP ERP care controlează întregul flux de materiale (este responsabil, printre altele, pentru controlul depozitării manuale și stocarea automată a pieselor mici).

Foto: Audi Mediacenter

Etichete