TransInfo

CNAIR: Raportul lucrărilor efectuate în 2017. Un buget record de 4 miliarde de euro a fost alocat infrastructurii în acest an.

Puteți citi articolul în 5 minute

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a emis recent un comunicat de presa care detaliază activitățile desfășurate în acest an.

Astfel, conform comunicatului, în topul celor mai importante lucrări care au vizat infrastructura locala se afla cei 15.4 kilometri de autostrada recepționați în luna martie a acestui an pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva.

În comunicat se mai arata ca pe trei dintre secțiuni (A,B,C) şi la Nodul Margina, a fost deschisă circulaţia, doar după ce CNAIR SA a efectuat expertize tehnice privind calitatea lucrărilor executate, iar constructorului (Asocierea Salini Impregilo SpA – S.E.C.O.L. SpA), i s-a cerut să ofere o garanție suplimentară de patru ani, pentru anumite lucrări.

Din decembrie 2015, aceasta a fost practic prima inaugurare a unui nou segment de autostradă și a făcut ca numărul de km de șosea de mare viteză pe care se circulă acum în România să ajungă la 748.

CNAIR mai subliniază ca 2017 a fost anul în care o mare parte a lucrărilor începute cu ani în urma au fost finalizate.

Conform autorității, Dintre toate proiectele de autostrăzi aflate în construcție în acest moment, cel mai avansat este lotul 3 al autostrăzii Sebeș-Turda, care la ora actuală este aproape finalizat.

Pornite de la un stadiu de 65%, la începutul anului, lucrările au evoluat anul acesta cu 35%.

Circulația pe acest lot ar fi putut fi deja deschisă dacă Antreprenorul ar fi executat toate lucrările așa cum prevedea proiectul.

Însă CNAIR SA a fost nevoită să amâne pentru luna ianuarie 2018 recepția la finalizarea lucrărilor pe acest lot, după ce comisia de pre-recepție a constatat la fața locului că există o serie de lucrări nefinalizate sau care nu au respectat proiectul tehnic.

Din păcate, aceste probleme au făcut practic imposibilă recepția finală a lotului de 12,45 km,  potrivit actualei legislații în domeniu.

O evoluție semnificativă (32%) s-a înregistrat anul acesta și pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda, unde stadiul lucrărilor a ajuns la 48%, față de 16%, în ianuarie 2017.

Se preconizează că și acest lot va putea fi deschis circulației anul viitor.

Pe aceste loturi de autostradă contractele au fost semnate  în anul 2014, iar evoluția medie anuală a lucrărilor a fost cuprinsă, până la începutul anului 2017, între 16% și 22%.

Lucrările la lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva au evoluat cu 25%  anul acesta, pornind de la 48% în luna ianuarie și ajungând la un progres fizic de 73% la ora actuală.

Acest lot ar fi putut fi mult mai avansat, dacă în anii anteriori ar fi fost soluționată problema peșterii cu lilieci de la Șoimuș, care a ținut practic în loc antreprenorul o lungă perioadă de timp.

Pe autostrada Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea, lucrările pe sectorul Ungheni – Ogra, cu o lungime de aproape 10 km, au progresat anul acesta de la 17% la 60%, înregistrându-se de la începutul anului 2017 o evoluție de 43%.

Contractul pentru acest proiect a fost semnat în ianuarie 2016, iar până în ianuarie 2017 progresase cu doar 17 procente.

Pe secțiunea București-Ploiești a autostrăzii București-Brașov, lucrările dintre Nodurile rutiere de pe Centura București și de la Moara Vlăsiei au progresat de la 21% la 65%, după ce problemele care blocau proiectul au fost soluționate definitiv în luna iulie, astfel încât lucrările să poată continua la pasajul peste calea ferată București-Constanța.

Rata de progres a lucrărilor a fost de 44%, față de evoluția de doar 21 de procente, calculate de la semnarea contractului, în luna februarie a anului 2016.

CNAIR SA a demarat în 2017 și o serie de acțiuni privind întreținerea autostrăzilor și a drumurilor naționale precum și îmbunătățirea condițiilor de siguranță și confort.

În acest context s-au executat anul acesta peste 4.827 km de marcaje rutiere, s-au montat 22.390 indicatoate rutiere, au fost achiziționați și montați 30.208 ml de parapeti New Jersey și 99.207 ml de parapeți metalici.

De asemenea au fost montați experimental parapeți pe cablu, în localitatea Afumați.

Printre activitățile desfășurate pe autostrăzi și pe drumurile naționale se mai numără aplicarea plombelor pe o suprafață de 2.888.065 mp, tratarea burdușirilor pe o suprafață de 50.355 mp și aducerea la profil a 108.751 ml de acostament.

Trebuie reamintită și pregătirea pentru acțiunile de deszăpezire din această iarnă, care a constat în achiziționarea a 300 de mii de tone de sare, semnarea tuturor acordurilor cadru și subsecvente, inventarierea și verificarea utilajelor destinate acestor acțiuni.

La acestea se adaugă proiectele de circa 4 miliarde de euro lansate anul acesta în licitație publică de CNAIR SA și care reprezintă o premieră în domeniu, în ultimii 27 de ani.

Foto: Public Domain Pictures

Etichete