TransInfo

Comisia Europeană a trimis Marii Britanii o scrisoare de punere în întârziere privind nerespectarea prevederilor din Acordul de retragere

Puteți citi articolul în 4 minute

Comisia Europeană a trimis Marii Britanii o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea dispozițiilor de fond ale Acordului de retragere din Uniunea Europeană.

Într-o declarație recentă, Comisia Europeană afirmă că scrisoarea „a marcat începutul unui proces formal declanşat împotriva Regatului Unit privind încălcarea dreptului comunitar”.

A fost a doua oară într-un interval de șase luni când guvernul britanic a primit notificări oficiale privind încălcarea legislației internaționale referitor la prelungirea unilaterală a perioadelor de grație pentru controalele la frontiere.

Comentând decizia de a începe un proces formal de sancțiune împotriva Regatului Unit, vicepreședintele Maroš Šefčovič, copreședinte al comitetului mixt al UE, a declarat:

Deciziile unilaterale și încălcările dreptului internațional de către Marea Britanie subminează încrederea dintre țări. Marea Britanie trebuie să pună în aplicare legea în mod corespunzător, dacă dorim să ne atingem obiectivele. De aceea lansăm acțiuni în justiție astăzi. Sper că, prin spiritul colaborativ, pragmatic și constructiv care a predominat în activitatea noastră de până acum privind punerea în aplicare a Acordului de retragere, putem rezolva aceste probleme fără a recurge la alte mijloace legale.”

Concret, Cmisia a acționat în două moduri:

În primul rând, Comisia a trimis Regatului Unit o Notificare formală privind încălcarea dispozițiilor de fond ale legislației UE privind circulația mărfurilor. Scrisoarea solicită Regatului Unit să întreprindă „acțiuni rapide de remediere pentru a restabili respectarea condițiilor protocolului.” Regatul Unit are la dispoziție o lună pentru a răspunde la scrisoare.

În al doilea rând, vicepreședintele Maroš Šefčovič a trimis o „scrisoare politică” lui David Frost, copreședintele britanic al comitetului mixt, care solicită guvernului britanic să „rectifice și să se abțină de la punerea în practică a declarațiilor și orientărilor publicate la 3 Martie și 4 martie 2021. „

Comisia UE susține că măsurile unilaterale reprezintă o încălcare a datoriei de bună credință în temeiul articolului 5 din Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană. În plus, scrisoarea solicită, de asemenea, Regatului Unit „să intre în consultări bilaterale în cadrul Comitetului mixt cu scopul de a ajunge la o soluție convenită de comun acord până la sfârșitul acestei luni”.

În cazul în care nu se vor face progrese în luna următoare, Comisia declară că ar putea decide să emită un „aviz motivat”, adăugând că, în conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din protocol, Curtea de Justiție a Uniunii Europene are puteri depline de a impune o penalizare pentru Marea Britanie.

Mai mult, dacă Marea Britanie nu ajunge la o soluție până la sfârșitul acestei luni, Comisia declară că că ar putea sesiza Curtea Europeană de Justiție pentru arbitraj.

Dacă UE ar câștiga cazul, își poate suspenda obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de retragere (cu excepția părții din acord referitoare la drepturile cetățenilor) sau în temeiul Acordului comercial și de cooperare, în conformitate cu articolul INST.24 (4).

UE ar putea apoi să impună unilateral tarife suplimentare pentru importurile de mărfuri din Regatul Unit.

Foto: europarl.europa.eu

Etichete