TransInfo

Cum susținem automatizările cu ajutorul unor procese eficiente

Puteți citi articolul în 4 minute
|

28.04.2021

Asociația română de logistică ARILOG a organizat recent cea de-a 10-a ediție a evenimentului Supply Chain Reaction cu tema:“O nouă paradigmă în automatizarea depozitelor. Cum susținem automatizările cu ajutorul unor procese eficiente”.

Invitații ediției au fost Aurelian Iușcu – Lean Six Sigma Master Black Belt Expert, cu o experiență de 18 ani în proiecte de organizare și reorganizare de procese, Răzvan Drăgoi – Deputy General Manager, Smart ID Dynamics, care a participat la dezvoltarea primei școli de curierat din România și a primului serviciu de plată la livrare și Valentin Panțîru – Logistic Operational Manager la Explorado, în trecut manager al depozitului automatizat Coca-Cola.

Câteva din ideile discutate:

Adriana Pălășan, Președinte ARILOG, moderator:

“Punctul nevralgic de la care pornim este, în primul rând, calitatea datelor, care se găsesc în sistem și care sunt extrem de importante pentru orice digitalizare sau automatizare, pentru că mașinile nu știu să interpreteze datele, ci știu să le citească și să le transforme în ceea ce noi le punem să facă.

În al doilea rând, partea de procese, care trebuie să fie extrem de bine definite și suficient de detaliate, nu numai la nivel de digitalizare, dar și la nivel operațional, să fie la nivelul la care să poată fi interpretate și respectate de oameni. Și nu în ultimul rând, ca să putem să facem această operațiune de înmulțire, trebuie să avem aceea echipă de profesioniști care să dezvolte procesele, care să le pună în practică și, ceea ce este cel mai important, să existe o stabilitate a acestora în timp.”

Aurelian Iușcu:

“Aș vrea să încep prin a-l cita pe Edwards Deming, considerat părintele calității: “85% din cauzele care duc la nerespectarea cerințelor clienților sunt legate de deficiențe în sistem și în proces, mai degrabă decât vina angajaților”. Cu alte cuvinte, am putea trage concluzia că rolul managementului este să schimbe procesul, nu să preseze angajații peste limite.

Automatizarea și digitalizarea trebuie să se bazeze pe trei piloni fundamentali partea – de procese, partea de tehnologie și oameni. Întotdeauna când vorbim de o transformare digitală, avem nevoie de acest trio, pe care să-l atingem cu maximum de performanță, eficiență și eficacitate. De aceea abordarea cea mai performantă este aceea de a te uita la procese, de a elimina risipa, de a veni cu tehnologia aplicată pe procesele optimizate, după care trebuie neapărat să ridici partea cea de competențe ale resursei umane care folosesc acea tehnologie, astfel încât tot acest trio poate duce la un proiect de succes.”

Răzvan Drăgoi:

“Începem cu sfârșitul în minte – este modul de abordare a proiectelor în care ne implicăm, pentru că ne interesează să înțelegem ce se dorește prin implementarea unei soluții de automatizare, fie că e vorba de îmbunătățirea relației cu clientul final, fie că vorbim de elemente de productivitate. Este foarte important să înțelegem ce vrem să obținem din proces, astfel încât, să putem sincroniza cei trei piloni de bază în derularea proiectului respectiv.

De cele mai multe ori, am văzut că proiectele funcționează mai bine în momentul în care avem o echipa de proiect, oameni dedicați, cu know-how. Pentru că trebuie sincronizate trei perspective: pe de o parte, perspectiva clientului final, perspectiva proceselor, perspectiva echipelor. Dacă oamenii nu vor adopta soluțiile noi, atunci s-ar putea să apară fisuri în zona de implementare.

Soluțiile în automatizări în momentul de față au o varietate și disponibilitate foarte mare, începând de la elemente de intralogistică, până la roboți, care par foarte interesante pentru piață, dar implementarea și succesul acestei implementări este dat de existența unei echipe și, în egală măsură, de optimizarea proceselor.

Evenimentul integral îl puteți urmări mai jos:

 

Sursa foto: www.canva.com

 

Etichete