TransInfo

Curtea de Justiție a UE susține obligativitatea certificatelor A1

Puteți citi articolul în 2 minute

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis o nouă hotărâre semnificativă privind certificatele A1.

Curtea a reamintit că certificatul A1 este obligatoriu pentru instituțiile și instanțele din statul gazdă până când este retras sau anulat oficial de autoritatea care le-a eliberat.

Acesta este un răspuns oficial la obiecțiile instanței austriece, care a examinat valabilitatea certificatelor A1 eliberate lucrătorilor detașați din Ungaria.

Curtea a subliniat că, în cazul în care un angajat detașat într-un alt stat membru este înlocuit cu un alt angajat detașat, acesta din urmă nu poate rămâne sub incidența legislației statului membru în care angajatorul își desfășoară de obicei activitățile.

Ca regulă generală, un certificat A1 eliberat de instituția competentă de securitate socială a unui stat membru (în acest caz, Ungaria) este obligatoriu atât pentru instituțiile de securitate socială, cât și pentru instanțele din statul membru în care se desfășoară activitatea (în acest caz, Austria) atât timp cât certificatul respectiv nu a fost retras sau declarat nevalabil de către statul membru în care a fost eliberat.

În plus, Curtea declară că un certificat A1 poate fi aplicat cu efect retroactiv. Numai în anumite condiții legiuitorul Uniunii a prevăzut posibilitatea ca un lucrător detașat să rămână supus regimului de securitate socială al statului membru în care angajatorul își desfășoară în mod normal activitățile.  

Modul în care această hotărâre va afecta implementarea serviciilor de transport va deveni evident cel mai probabil în următoarele luni.

Dar, așa cum citim în comunicarea oficială a Tribunalului, Comisia Administrativă, care conduce medierea între instituțiile statelor membre cu privire la valabilitatea certificatelor A1, are doar o competență consultativă. Nu poate, deci, invalida documentele emise.

Conținutul comunicatului de presă al CJUE poate fi găsit pe site-ul web al Tribunalului de Justiție al UE.

Foto: Wikimedia

Etichete