TransInfo

Daniel Manzu, General Manager C.H.Robinson România: ”În următorii 3-5 ani am dori să setăm un trend în ceea ce privește digitalizarea. Cred că e clar deja pentru toată lumea că acesta este viitorul”

Puteți citi articolul în 9 minute
|

15.06.2021

Pe lângă digitalizare, sustenabilitatea a devenit în ultimii ani una dintre preocupările principale ale multor companii, inclusiv cele de transport și logistică. 

C.H.Robinson este una dintre acele companii care au înțeles că efortul individual nu poate avea un impact semnificativ, astfel încât a creat un model de afacere care îi permite atât companiei, cât și clienților acesteia să monitorizeze impactul pe care îl au asupra mediului.

C.H. Robinson își ajută clienții să dezvolte planuri de reducere a deșeurilor și să le execute. Echipele companiei creează modele de rețea, inventar și transport, care sunt menite să îmbunătățească serviciile oferite de clienți și să reducă costurile și emisiile de carbon ale acestora.

Am discutat cu Daniel Manzu – General Manager C.H.Robinson România, despre activitatea C.H.Robinson în România, soluțiile pe care le oferă, sustenabilitate și cum au făcut față provocărilor aduse de anul pandemic.

Daniel Manzu lucrează de zece ani în domeniul transportului și logisticii în România. Până în 2017 a activat în companii locale precum Europrim Shipping, IB Cargo, unii dintre liderii pieței în ceea ce privește transportul maritim și aerian. În 2017, odată cu intrarea pe piața din România a C.H.Robinson s-a alăturat companiei pentru a dezvolta Divizia de Transport Global ( transport maritim și aerian) și unde a reușit să construiască o echipa de care este foarte mîndru.

Olga Corochii, Trans.INFO:

Daniel, mulțumim că ai acceptat invitația noastră. Pentru început, ai putea să ne spui care este domeniul de activitate și misiunea companiei C.H.Robinson?

Daniel Manzu:

Aș începe prin a spune că suntem una dintre cele mai mari platforme logistice la nivel global, cu peste 15.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 16 miliarde de dolari în 2020, ceea ce ne poziționează în top cinci expeditori din lume. Suntem compania care efectuează cel mai mare număr de transporturi rutiere din lume- peste 19 milioane de transporturi pe an și cel mai mare expeditor asset-based din Statele Unite.

Cultura C.H.Robinson se bazează pe trei valori fundamentale: oamenii nostri, procesele noastre și tehnologia de care dispunem, în care pe primul loc sunt oamenii, suntem o companie a “oamenilor”. Avem o cultură organizațională orientată către angajați și asta s-a putut vedea anul trecut, într-un an de criză, în care s-au produs foarte multe schimbări în domeniul nostru și au fost companii care au apelat la reduceri de personal, de costuri cu personalul. Nu a fost cazul la C.H.Robinson.

În ce țări europene sunteți prezenți?

În Europa suntem prezenți în 15 țări. În prezent avem 46 de birouri, împărțite în cele 4 divizii, și anume: Transport Rutier, Transport Global Maritim și Aerian, Sourcing și soluția noastră de servicii integrate TMC.

Prin ce vă diferențiați de concurență?

Aș putea menționa, în primul rând, rețeaua de experți, cei 15.000 de angajați care lucrează cu platforma noastră unică – Navisphere, la care au acces inclusiv clienții și partenerii noștri, furnizorii. În total sunt peste 200 de mii de clienți și furnizori care folosesc această platformă.

Cantitatea de date de care dispunem și pe care o avem la dispoziție ne ajută pe noi intern, cât și pe clienții noștri, să luăm cele mai bune decizii și suntem unul dintre lideri în ceea ce privește investițiile în tehnologii în domeniul nostru. Leadershipul executiv al companiei s-a angajat să investească în următorii ani un miliard de dolari în dezvoltarea IT.

Ce activități desfășoară C.H. Robinson pe piața din România?

În România suntem prezenți prin două divizii, și anume: Divizia de Transport Maritim și Aerian și serviciile conexe acestui departament. Bineânțeles, servicii de comisionare vamală, depozitare, servicii de transport feroviar, inclusiv din China către Europa și vice versa, respectiv toate celelalte servicii conexe transportului global, mă refer, în primul rând la serviciul de asigurare suplimentară de marfă pe care îl oferim in house. Cealalta divizie, este Divizia de Transport Rutier care operează la nivel european.

Ce soluții oferiți pentru companiile din România?

Oferim întreaga gamă de servicii din punct de vedere logistic, mă refer la transportul door-to-door și tot ce apare intermediar. Suntem orientați în primul rând pe schimburile dintre România și Statele Unite, unde am reușit să ajungem anul trecut în top trei pe piața locală, mai exact mă refer la volumul de marfa transportat din România către S.U.A, deci export. Ceea ce, având în vedere timpul atât de scurt de când suntem prezenți pe piața din România, vorbește de la sine despre calitatea serviciilor pe care le oferim și despre încrederea pe care ne-o acordă clienții.

Compania a anunțat recent lansarea Emissions IQ™ – un nou instrument gratuit pentru a promova sustenabilitatea în industria logistică. Ce reprezintă acest instrument și de ce este important?

La C.H.Robinson înțelegem foarte bine care este impactul pe care transportul global de mărfuri îl are asupra schimbărilor climatice. În primul rand, prin scara la care operăm avem posibilitatea de a identifica și calcula precis emisiile de CO2, deșeurile implicate în transporturi, ș.a.m.d. Primul pas este identificarea și urmărirea trendurilor, astfel încât toți furnizorii noștri pot beneficia gratuit de acest serviciu și pot calcula și verifica trendul anual, schimbările de la an la an și să vadă dacă se îndreaptă în direcția cea bună.

Prin cantitatea de date pe care o avem la dispoziție, după cum spuneam, și cu ajutorul echipelor vaste de colegi care lucrează în domeniul IT și pot sintetiza și prezenta mai departe aceste rapoarte, putem să punem la dispoziție oricăruia dintre partenerii noștri aceste informații și astfel îi ajutam să-și corecteze eventual, trendul.

Le va fi util companiilor din România acest instrument? Cum vor putea beneficia de el?

Sunt absolut convins. În ce orizont de timp, sigur rămâne de văzut, dar este cert că și noi în România facem parte din aceeași “organizație” globală. E clar că tendința este de a controla, urmări și reduce tot ceea ce înseamnă emisii de carbon.

În Statele Unite situația este mai simpla oarecum, deoarece există o uniformitate, chiar dacă sunt mai multe state, procesele și politica companiilor sunt similare. În Europa, desigur, vorbim de foarte multe țări, fiecare cu o legislație relativ diferită.

În ce măsură este pregătită piața în România este un subiect de dezbătut, poate încă nu este momentul potrivit, dar sigur există acele companii care sunt avangardiste, sunt înaintea trendurilor și care seteaza trendul.

Noi punem la dispoziție instrumentul, mai departe rămâne la latitudinea fiecărui partener, furnizor cum și în ce măsură dorește să le valorifice.

Ce ne poți spune despre cooperarea cu companiile românești? Ce provocări ați întâmpinat în cooperarea cu acestea?

Din punctul meu de vedere cooperarea este una foarte bună, n-aș putea spune că întâmpinăm dificultăți. Avem relații de funcționare foarte bune cu clienții noștri locali, am reușit să dezvoltăm și să creștem relații de durată medie, dacă nu chiar lungă, în acești patru ani de când suntem prezenți pe piața din România.

Avantajul pe care îl oferim la C.H.robinson este că putem să punem la dispoziție un mix excelent, din punctul meu de vedere, ntre capacitatea noastră globală și rețeaua locală de experți care cunosc foarte bine piața și procesele de aici din România. Desigur, toți clienții noștri au acces gratuit la platforma noastră, ceea ce reprezintă un plus valoare pentru acei clienți care folosesc sistemul Navisphere.

Ce impact a avut pandemia supra C.H.Robinson România?

A avut un impact semnificativ. Anul 2020, din punctul meu de vedere, e limpede că a fost un an precum nu am mai întâlnit, nu doar în ceea ce privește businessul. A fost un an al provocărilor, însă din punctul meu de vedere, aceste provocări vin la pachet cu oportunități.

La C.H.Robinson ne-am stabilit niște priorități, când a debutat această criză, și anume prioritatea numărul unu a fost siguranța și sănătatea angajaților noștri, pentru care am depus toate eforturile, și desigur, continuitatea business-ului. Desigur că am găsit și oportunități. Am făcut investițiile potrivite, din punctul meu de vedere, astel incit anul acesta, ne așteptăm la o creștere considerabilă a business-ului.

Vorbind despre viitor, ce planuri de dezvoltare pe piața românească aveți?

Pe termen mediu ne propunem să devenim unul dintre principalii expeditori din România. Până în momentul de față creșterea noastră pe piața din România a fost una organică, ne-am dezvoltat prin creșterea parteneriatelor cu clienții locali. În următorii 3-5 ani am dori să setăm un trend în ceea ce privește digitalizarea. Cred că e clar deja pentru toată lumea că acesta este viitorul.

Sursa foto: Daniel Manzu/colaj Trans.INFO

Etichete