TransInfo

Logistica 4.0: Cum beneficiază un producător de jucării de pe urma noilor tehnologii din logistică

Puteți citi articolul în 5 minute

Smyk este o companie care produce articole pentru copii, inclusiv jucării. Este prezentă în Polonia de patru decenii, are 140 de magazine în centrele comerciale și are, de asemenea, propriul magazin online. Iată cum beneficiază, concret, acest producător de pe urma noilor tehnologii din logistică. 

În primul rând trebuie menționat că, în ultimii ani, dezvoltarea rețelei și creșterea varietății de produse în magazine a determinat ca cererea de produse să fie mai mare decât capacitatea depozitului.

Smyk operează și în Rusia, Ucraina și România iar planurile companiei prevăd dezvoltarea tuturor canalelor de vânzare.

Agilitatea și eficiența operațională au o semnificație specială pentru noi, fiind ilustrate cel mai bine prin afirmația „be multi-channel or die”. În cazul Smyk, acest lucru presupune un serviciu de clienți dezvoltat pe trei canale de distribuție: suport pentru magazinele din Polonia și străinătate, suport pentru partenerii de francize din afara Poloniei și suport pentru clienții magazinelor online. Fiecare canal are o dinamică aparte, diferite cerințe de sortiment și de servicii, precum și caracterul sezonier condiționat de climatul și cultura unei piețe date” – explică Michał Janikowski, manager de aprovizionare la Smyk.

Printre îmbunătățirile recente se numără sortarea automată din depozitul din Łódz, care a accelerat semnificativ procesele logistice ale Smyk.

Datorită acestui fapt, eficiența procesului s-a dublat (de la aproximativ 40.000 până la 100.000 de produse pe zi), fără a fi necesară extinderea spațiului de depozitare și a echipei de angajați.

Cel mai mare potențial se află în procesul de sortare

Sorter-ul funcționează pe baza unui sistem de preluare pick-by-light. Această metodă se bazează pe un sistem luminos în care lista de mărfuri este înlocuită cu un afișaj digital.

Sistemul sugerează activitățile care trebuie efectuate, ceea ce minimizează riscul erorilor potențiale.

Sorterul de alegere se bazează pe transportoare cu software individualizat. Permite completarea parțială a comenzilor, adică fără a fi nevoie să fie procesată întreaga comandă, în vederea pregătirii unui lot special, care să fie trimis imediat destinatarului.

După completarea cutiilor cu o etichetă individuală, acestea intră pe firul sorter-ului.

Eticheta este scanată și sistemul știe cât de mare este cantitatea de pe firul de alimentare. La fiecare intrare, este instalat un cititor, care verifică dacă un anumit sortiment este necesar într-o anumită secțiune. Dacă da, cutiile sunt împinse în nod cu ajutorul unor brațe automate.

Apoi, pe afișaj apare numărul de articole care vor fi ambalate. Persoana responsabilă preia cantitatea indicată și o plasează în cutii de carton.

Când cutia de carton este plină, operatorul o împinge pe banda transportoare, iar cutia de carton merge în zona de control unde se efectuează verificarea calității și cantității.

Cutia este apoi închisă automat, etichetată și trimisă la sorterul final. Aici bunurile sunt stivuite pe paleți, în zona de consolidare, așteptând încărcarea.

Implementarea a fost împărțită în trei etape: instalarea sorter-ului, dezvoltarea de software și modificarea procesului în sine. Aceasta a fost precedată de un proiect pilot.

Soluția implementată a influențat atât corectitudinea, cât și ritmul de finalizare. Eficiența procesului a crescut, precum și capacitatea depozitului. Automatizarea a îmbunătățit activitatea echipei de preluare.

Sistemul spune angajaților ce sarcini trebuie îndeplinite, ceea ce reduce semnificativ riscul de erori potențiale.

Un aspect important al noii soluții este creșterea confortului și al ergonomiei muncii. Cutiile de carton se introduc direct în secțiuni individuale cu ajutorul transportoarelor (operatorul nu trebuie să meargă pe ele).

Fiecare persoană are propriile locuri de desfășurare a activității, din același loc putând atât să ia cutiile goale, cât să le și arunce.

Beneficiile nu au fost evidente imendiat, dar personalul a fost de la început convins de schimbări.

Personalul, care a fost obișnuit ani la rând cu un sistem complet diferit de muncă, a abordat noile soluții cu retincență, iar schimbarea mentalității a avut loc treptat. Temerile au fost legate atât de lucrul cu dispozitivul în sine, cât și de procesul complet nou. În timp, angajații au apreciat intuitivitatea și ușurința de a lucra cu sistemul de sortare. S-au convins că se poate lucra mai eficient și mai mult decât cu un an în urmă”- subliniați șeful depozitului din Łódz.

Performanța optimă permite astăzi livrarea a 70.000. până la 100.000 produse pe zi.

Avantajul soluțiilor automatizate, pe lângă accelerarea evidentă a operațiunii, este „rezerva de putere” care poate fi utilizată în perioadele cu cea mai înaltă activitate” – concluzionează Michał Janikowski.

Foto: Wikimedia

Etichete