TransInfo

PwC anunță sfârșitul motoarelor Diesel

Puteți citi articolul în 3 minute
|

19.12.2017

Tendința de renunțare la motorul Diesel pare de neoprit, după cum reiese din raportul filialei germane a firmei de audit și consultanță PwC. Din toamna lui 2015, procentul noilor vehicule cu acest tip de motorizare scade sistematic în Germania, de la cca. 50% la doar 34% (noiembrie 2017).

Din ianuarie până în noiembrie, în Germania s-au vândut cu 13% mai puține autovehicule cu motorizare pe motorină, decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, autovehiculele cu motor Diesel își pierd popularitate la categoria mașinilor rulate. În ultimele luni, dealerilor auto le-au trebuit 100 de zile pentru a vinde o mașină cu motor Diesel, în timp ce pentru unul cu motor pe benzină a fost nevoie de doar 80 de zile.

În trecut am avut de-a face cu o cerere foarte mare de autovehicule pe benzină, în prezent, în schimb, piața este sufocată de autovehicule pe motorină rulate”, spune Felix Kuhnert, expert la PwC Deutschland. „Mai mult, flotele companiilor folosesc din ce în ce mai des autovehicule economice cu alimentare pe benzină sau hibride pentru a reduce consumul de carburant”, adaugă acesta.

Scade producția de autovehicule cu motor Diesel în Europa

Problema nu afectează doar Germania.

După cum reiese din analiza PwC, procentul de înmatriculări de autovehicule noi Diesel, în cele cincisprezece țări (state membre ale Uniunii Europene înainte de extinderea la est, în 2004), se reduce treptat din 2012, de la 55,6 % la 46,3 %.

Această scădere este deosebit de dramatică în state precum Franța (de la 70,8 % la 52,1 %  în 2010) și Spania (de la 70,6%. la 56,9%).

Prognoza: repede și sigur în declin, până în 2023

Din previziunile PwC rezultă că procentul de autovehicule cu motor pe motorină poate scădea de la 48,4 % în 2016 la doar 37 % în 2023.

În cazul altor segmente precum camioanele, minivan-urile și furgonetele, scăderea va fi ceva mai mică, de la 61,3 %, în prezent, la 50 %.

În 2023, procentul tuturor autovehiculelor electrice va atinge, conform prevederilor, 6,8 % în cazul autoturismelor, și doar 3,2 % în cazul autovehiculelor rulate.

Dacă interdicțiile de a intra în centrele orașelor cu mașini Diesel se vor generaliza din ce în ce mai mult, camioanele trebuie înlocuite rapid cu mijloace de transport fără emisii de gaze, ceea ce este o mare provocare pentru industria auto”, conchid experții PwC.

Foto: Euractiv

Etichete