TransInfo

NotrucksNolife from FRANCE, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Raport: Jost Group ajunge la un acord de 30 de milioane de euro într-un caz de fraudă și dumping social

Puteți citi articolul în 3 minute

Compania belgiană de transport rutier Jost Group a ajuns recent la o înțelegere cu procurorul federal pentru suma de 30 milioane de euro. Transportatorul a fost investigat într-un caz de fraudă și dumping social, iar procesul s-a desfășurat pe parcursul a șapte ani, relatează presa locală.

Conform relatării publicației belgiene De Tijd, acordul marchează finalul unui proces lung și anevoios, compania de transport belgiană, precum și filialele sale din România și Slovacia, fiind în centrul unor investigații ample privind frauda, dumpingul social și traficul de persoane.

După cum relatează De Tijd, Parchetul federal a refuzat să comenteze cazul, precizând doar că acordul între Jost Group și procurori se referă exclusiv la companie și nu la directorii acesteia. Acordul trebuie validat și de camera de consiliu din Liège, o nouă audiere fiind programată în decembrie.

Roberto Parrillo, directorul general al sindicatului belgian al lucrătorilor din transport, CSC Transcom, a declarat pentru portalul lalibre.be că, dacă s-a ajuns la o înțelegere, aceasta este „o recunoaștere de facto a fraudei”:

Dacă această înțelegere se confirmă, acest lucru reprezintă o recunoaștere de facto a fraudei și a practicilor de dumping social, pe care CSC Transcom le-a denunțat de ani de zile.”

De asemenea, Parrillo a declarat că, în cazul în care Jost Group este cu adevărat vinovat de fraudă, suma de 30 de milioane de euro nu acoperă valoarea reală a prejudiciului:

30 de milioane (n.red.-euro) acoperă cu adevărat prejudiciul suferit? Nu suntem siguri. Și dincolo de sumă, trebuie să ne întrebăm: marchează acest acord finalul practicilor de dumping social sau reprezintă mai degrabă o ”primă” pentru ca autoritățile să continue să tolereze practicile de dumping social? (…) În acest caz s-a pus și problema traficului de persoane, cum rămâne cu acest aspect? Există multe întrebări fără răspuns.(…) Prin această înțelegere nu s-a rezolvat problema dumpingului social. Așteptăm cu nerăbdare decizia instanței de la Liège”.

Reamintim că în luna septembrie a anului trecut, CSC Transcom împreună cu mai multe sindicate belgiene au acuzat public Jost Group de dumping social prin „importul de forță de muncă ieftină din România”.

O anchetă desfășurată independent de CSC Transcom a concluzionat că Jost închiriază regulat un avion charter care transportă șoferi de camion din România la fiecare două săptămâni.

În 2017, CEO-ul Jost Group, Roland Jost, împreună cu alți trei parteneri din companie, au petrecut câteva săptămâni în arest. În urma anchetei desfășurată la acea dată, o parte din flota companiei a fost sechestrată de autorități, compania fiind nevoită să achite suma de 7 milioane de euro pentru și putea relua operațiunile.

 

Etichete