TransInfo

Raport PNUD: dezvoltarea lanțurilor valorice globale a rămas în urmă cu 3-5 ani din cauza creșterii tarifelor pe perioada pandemiei

Puteți citi articolul în 2 minute

Un raport recent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a constatat că tarifele protecționiste aplicate de unele economii majore la începutul pandemiei au stopat creșterea lanțurilor valorice globale, acestea rămânând în urmă cu 3-5 ani.

Raportul constată: creșterile bruște ale tarifelor anul trecut, ajungând la 25 la sută în unele cazuri, au stopat dezvoltarea lanțurilor valorice globale, iar efectul este departe de a fi neglijabil.

Raportul subliniază că modelul general de aderare la lanțurile valorice globale, în comparație cu dezvoltarea unor lanțuri de aprovizionare interne, oferă în continuare avantaje importante.

Alăturarea la lanțurile valorice globale rămâne o strategie de dezvoltare câștigătoare. Țările care au investit în noi competențe, infrastructură de calitate și servicii specializate sunt mai bine pregătite pentru recuperare”, a declarat Kanni Wignaraja, vicesecretarul general al ONU.

În concluzia raportului PNUD avertizează, de asemenea, că „pierderile economice cauzate de politicile comerciale protecționiste sunt mai mari decât se credea anterior” și că „recurgerea la politici comerciale pentru refacerea unor porțiuni substanțiale din activitatea lanțurilor valorice globale ar implica, prin urmare, costuri majore”.

Potrivit PNUD, pentru ca lanțurile valorice globale să prospere, acestea ar putea fi nevoite să se „reorganizeze”, pe măsură ce consumatorii se îndreaptă spre bunuri ce au un impact redus asupra mediului, cum ar fi vehiculele electrice.

În raport sunt evidențiate, în mod special, două concluzii.

În primul rând, liderii naționali ar trebui să-și continue angajamentele de deschidere a fluxurilor comerciale și de investiții, susținute de un sistem comercial multilateral bazat pe reguli bine definite.

În al doilea rând, investițiile în sistemele de protecție socială ar trebui accelerate pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să facă față șocurilor economice.

Sursa foto: William Cho / Wikimedia Commons

Etichete