TransInfo

Uber Freight are o prezență agresivă pe piața germană, care îi îngrijorează pe expeditorii locali

Puteți citi articolul în 4 minute

Subiectul pătrunderii Uber Freight pe piața europeană este încă unul fierbinte, chiar dacă oficial, compania americană și-a anunțat intrarea în Europa în urmă cu câteva luni.

Mulți experți susțin că expeditorii digitali de mărfuri, precum Uber Freight sau Trans Forwarders sunt capabili să-i amenințe pe jucătorii consacrați de pe piață, precum DB Schenker și C.H. Robinson.

Care sunt planurile Uber Freight pentru piața europeană de transport rutier de marfă? Către ce categorii de transportatori se va orienta și cum îi vor atrage? Toate acestea sunt întrebări la care expeditorii tradiționali din Germania caută un răspuns, pentru a putea evalua dacă prezenta americanilor pe piața europeană va reprezenta sau nu o amenințare reala la adresa lor în viitorul apropiat. 

Astfel, Asociația de Expediție și Logistică din Baden-Württemberg (VSL-BW) a organizat recent o conferință tocmai pentru a dezbate acest subiect. Titlul acesteia – „Atacul platformelor digitale asupra industriei de transport și logistică” – lasă să se întrevadă o parte din temerile transportaorilor tradiționali; la întrebările acestora a răspuns Carles Lloret, care conduce departamentul Freight Forwarders Europe în cadrul Uber Freight.

Uber Freight are, indiscutabil, câteva avantaje semnificative; pe lângă optimizare și automatizare, mai este și clauza contractuala care prevede plata serviciilor în termen de 7 zile care îi îngrijorează cu adevărat pe expeditorii germani.

Vor să ne distrugă” – a declarat Andrea Marongiu, Director al VSL-BW, care rezumă starea de spirit provocată de intrarea platformei Uber în industria de transport de mărfuri.

Deși reprezentantul Uber a oferit asigurări că expeditorii tradiționali vor avea acces în mod egal și nediscriminatoriu pe platformă, el nu a furnizat informații despre care vor fi condițiile de plată în cazul acestora. Acesta a recunoscut că Uber Freight s-a concentrat în primul rând asupra companiilor de transport care au o flotă de la 30 la 150 de vehicule, reiterând faptul că plata în acest caz se realizează în termen de 7 zile pentru transportul efectuat. 

Motivul pentru care Uber Freight a decis să intre pe piața europeană este, evident, unul financiar. Mai exact, este vorba de potențialul major al acestei piețe: 400 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari la nivel mondial. 

Potrivit lui Marek Prószyński, Manager de cont la Trans.eu, acest lucru anunță, cel mai probabil, sfârșitul intermediarilor.

Cei care au o viziune mai largă asupra pieței vor deveni operatori de logistică – mai mici sau mai mari. Unii vor funcționa practic la fel ca o echipă de logistică externă. Va exista loc pe piață și pentru cei care nu vor opera pe bază de comision, ci vor opera pe baza unui tarif forfetar pentru servicii specifice. Vor fi, de asemenea, expeditori care vor începe să se specializeze din ce in ce mai mult și sunt convins că vor găsi o nișă suficient de mare pentru a câștiga din ea” – explică Prószyński.

Uber Freight la hyperLOG

Sunt șanse reale ca platforme precum Uber Freight sau Trans Forwarders să-i elimine pe jucătorii tradiționali de pe piață? În cadrul hyperLOG, Daniel Buczkowski, Director General pentru piața europeană la Uber Freight va aborda acest subiect și ne va vorbi de asemenea și despre cum să construim o rețea de contacte și contractori în era logisticii digitale. 

Dacă doriți să luați parte la conferința și să-i cunoașteți personal pe cei mai importanți jucători din industrie, încă mai puteți achiziționa bilete aici:  

Foto: Uber

Etichete