TransInfo

Foto: DARS

O nouă țară europeană introduce limita de staționare de 25 de ore pentru camioane și autobuze

Puteți citi articolul în 3 minute
|

24.11.2021

DARS, autoritatea care administrează rețeaua de autostrăzi a Sloveniei, a anunțat că vehiculele grele (camioanele și autocarele) vor putea staționa în spațiile special amenajate maxim 25 de ore.

Într-o declarație publicată la începutul acestei săptămâni, DARS afirmă că dorește să ofere șoferilor ”posibilitatea de a efectua pauzele de odihnă de care au nevoie pentru a-și exercita profesia în siguranță”, adăugând însă că numărul locurilor de parcare în zonele de odihnă de pe autostradă este limitat, prin urmare șoferii nu ar trebui să „le ocupe inutil”.

După cum subliniază DARS, noua lege a Sloveniei privind regulile de circulație rutieră reglementează și parcarea vehiculelor grele în zonele special amenajate de pe autostrăzi și drumuri expres.

Astfel, autobuzele și camioanele cu o greutate de peste 3.5 t pot staționa în spațiile de parcare special amenajate timp de maximum 25 de ore. Singura excepție de la această regulă este atunci când sunt în vigoare interdicțiile de trafic pentru camioane.

Șoferii care depășesc această perioadă pot primi o amendă de până la 300 euro, în timp ce proprietarul vehiculului va fi amendat cu 1.000 de euro.

De asemenea, DARS mai notează că șoferii trebuie să marcheze în mod vizibil data și oră începerii perioadei de staționare pe interiorul parbrizului (de exemplu: 17.10, 25.11.2021). Cei care nu fac acest lucru riscă o amendă de 150 EUR.

Autoritatea slovenă mai declară că agenții de control vor efectua verificări constante pentru a monitoriza respectarea regulilor.

Vă reamintim că Danemarca a implementat restricții similare la 1 iulie 2018, legea vizând atât parcările publice cât și pe cele private.

Mă bucur că am găsit un mod de combatere a nomadismului, având în vedere problemele actuale cu care se confruntă industria transporturilor la nivel internațional” – declara la acea vreme Ole Birk Olesen, Ministrul Transporturilor din Danemarca.

Comisia Europeană a solicitat guvernului danez să abroge această limită, pe care o consideră ”discriminatorie” , afirmând că ”încalcă libera circulație a bunurilor pe teritoriul Uniunii”.

 

Etichete