TransInfo

Sursa foto: Canva

Investițiile companiilor de transport în cursuri de formare permanentă a șoferilor pot aduce economii de cinci ori mai mari decât sumele investite

Puteți citi articolul în 4 minute
|

31.01.2022

Reprezentanții şcolilor de conducere defensivă din România au organizat recent o conferință de presă în cadrul careia au solicitat autorităților să elaboreze o strategie de educaţie rutieră şi conducere defensivă, având în vedere faptul că România se află pe primul loc în Europa la numărul de morți cauzate de accidente rutiere.

În cadrul conferinței au participat și reprezentanți ai autorităților centrale, şcolile de conducere defensivă fiind reprezentate de pilotul de raliuri Constantin (Titi) Aur, multiplu campion național și fondatorul Academiei Titi Aur. Acesta a prezentat un plan de acțiuni pentru siguranţa pe şosele, care ar putea reduce în următorii cinci ani cu 20% până la 50% numărul de accidente mortale în România:

Avem nevoie urgentă de un plan pentru a reduce numărul de accidente şi de victime din România. În 2020 am fost pe primul loc în Europa, cu 85 de decese raportat la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană de 42 la un milion de locuitori. Ne-am gândit pentru România la o strategie similară celei din Suedia, care în 1997 a adoptat Vision Zero, un plan prin care şi-a propus să scadă la zero numărul de decese până în 2020. Şi ei mai au de lucru, dar diminuarea este de 165%”, a declarat Titi Aur, iniţiatorul planului, citat de Agerpres.

Printre soluțiile incluse în plan se numără cursuri de conducere defensivă pentru şoferi, utilizarea unor sisteme mai bune de supraveghere şi de aplicare a legii, modernizarea infrastructurii, dar și propunerea ca școlile auto să-și actualizeze programul de învățământ:

Școlile de șoferi ar trebui să introducă minimum două capitole în programă: cunoștințe tehnice minimale în domeniul sistemelor active și pasive de siguranță și reguli generale de conducere în siguranță, de exemplu, poziția corectă la volan. Pe de altă parte, școlile de conducere defensivă trebuie să-l facă pe șofer să înțeleagă traficul și pericolele existente, să le anticipeze și să adopte un stil de conducere care îl feresc de accidente. De exemplu, la un astfel de curs, șoferul poate afla că un telefon cântărește până la 5 kg în cazul unui impact frontal de 50Km/h cu obstacol fix, iar o doză de suc de 0,33 L are o greutate de până la 17,5 kg într-o coliziune similară. Obiectele depozitate greșit în mașină pot fi adevărate pericole, pot produce vătămări grave chiar decese. Îl învață pe conducătorul auto cum să gestioneze situații și reacții ale autovehiculului, drum alunecos, obstacole, întuneric sau ceață, frânare pe diverse suprafețe, derapaj”, a explicat Titi Aur.

Totodată, potrivit acestuia, investițiile unei companii de transport în cursuri de formare permanentă a șoferilor pot aduce economii de cinci ori mai mari decât suma investită:

Dacă nu aplicăm acest plan, în fiecare an avem costuri sociale de aproximativ 3,32 miliarde de euro şi de 1,5 miliarde de euro ca daune materiale plătite de asigurători. Nu avem încă o evaluare despre cât ar costa planul pe care îl propunem, dar ştim că rezultatele vor fi direct proporţionale cu investiţia făcută şi direcţiile pe care se vor face aceste investiţii. De exemplu, investiţia unei companii în procesul de formare permanentă a şoferilor aduce o rentabilitate de minimum cinci ori suma investită prin reducerea costurilor rezultate ca urmare a unui accident rutier, dar şi a costurilor de exploatare. Un şofer va conduce mai sigur, mai economic, dar şi mai ecologic”, a explicat Titi Aur.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea nr 20/2022 privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 prin care prin care se introduc cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor atât pentru obținerea carnetului de conducere, cât și pentru cei care au carnetul suspendat.

„Ne dorim să începem cât de curând lucrul alături de autorităţile din România. Această iniţiativă are un impact major asupra tuturor: populaţie, mediul de business şi statul român”, a declarat Titi Aur.

Etichete