Készülnek az osztrákok a Brenner-hágónál a blokkosított forgalomkorlátozásra – Bajorország tiltakozik

You can read this article in 3 minutes

Készülnek az osztrákok a Brenner-hágónál a blokkosított forgalomkorlátozásra – Bajorország tiltakozik

Tirol tartományi vezetője ragaszkodik a Brenner-hágó teherforgalmának korlátozásához. Blokkosított forgalomkorlátozás és éves limitek bevezetését tervezi a kamion forgalom csökkentése érdekében.

Tájékoztattam a Tiroli Landtagot  a tervezett lépésekről, amelyek fő célja a Tiroli tehergépjármű forgalom csökkentése. A jövőben azokon a napokon, amikor a forgalom rendkívüli mértékben megnő, korlátozni fogjuk a kamionok áthaladását annak érdekében, hogy a tartományunk ellátása és a közúti biztonság zavartalan maradjon. A közúti forgalmi korlátozással egyidőben hangsúlyosabb lépéseket teszünk, hogy a közutakról a sínekre tereljük a forgalmat. Ettől még a bajor részről tapasztalható „fehér-kék ellenszél” sem tarthat vissza bennünket – nyomatékosította saját facebook profilján Günther Platter, Tirol tartományi vezetője.

Tirolban a  Kufstein-Nord-nál, a Brenner-hágónál  (A12 autópálya)  már készülhetünk a blokkosított forgalomkorlátozás. Egy blokkban Platter elképzelése szerint 250-300 kamiont engednek át.

Hogyan is néz ki a gyakorlatban a blokkosított forgalomkorlátozás?

A határon a rendőrség  a vámosokkal együtt számolja az áthaladó tehergépjárműveket – s ha a számuk eléri a felső határt (pl. A 250-et vagy Kufstein esetében a 300-at) , az utána következőknek  felsorakozva kell várakozniuk egy órán keresztül. S ez a folyamat ismétlődik rendszeresen.

Platter álláspontja szerint ezzel a szabályozással könnyebben ellenőrizhető a közúti áruforgalom, s reményei szerint egyúttal csökkenthető is. Tirol tartományi vezetőjének, elmondása szerint, legfontosabb a lakosság egészsége és biztonsága, ezért szerepel tervei közt, hogy 2030-ra bevezeti az éves kamionlimitet, azaz meghatározzák évente hány kamion haladhat át a hágón. Közel egy millós járműszámot emlegetnek, ami gyakorlatilag a mostani forgalom (évi 1,67 millió)  kb. 60%-a.

Hamarosan újabb blokkosított forgalomkorlátozás

Az idén a Brenner-hágónál  már háromszor került sor a blokkosított forgalomadagolásra. Pünkösd napján Platter módszere a forgalomcsökkentésre hatalmas dugókat eredményezett. A következő ilyenre december 9-én számíthatunk. (December 8-a Ausztriában munkaszüneti nap, ezért aznap tilos a közúti tehergépjármű forgalom)

A bajorok ellenzik a a blokkosított forgalom adagolást – mert nem csak útakadályokat eredményeznek, de uniós jogszabályokat is sértenek.

a tiroliak ezen húzása elfogadhatatlan számomra. Ez egyszerűen felrúgja az uniós szabályokat – fogalmazott Joachim Hermann bajor belügyminiszter a bajor rádiónak tett riportjában.

Fotó: Vladimir Menkov/ Wikimedia

Trending articles
Trending articles