Sistemele inteligente de asistență pentru controlul vitezei vor deveni obligatorii pentru toate tipurile de vehicule vândute în UE începând cu 2022

Puteți citi articolul în 4 minute
|

1.07.2021

Începând cu anul viitor Uniunea Europeană va avea, de departe, cele mai stricte standarde de siguranță a vehiculelor din lume. Din 2022 vor deveni obligatorii sistemele avansate pentru vehicule, inclusiv Sistemele inteligente de asistență pentru controlul vitezei (ISA). Până în 2024, fiecare mașină nouă vândută în UE va trebui să fie echipată cu aceste tehnologii.

Deși acordul final cu privire la Regulamentul UE 2019/2144 privind siguranța vehiculelor a fost încheiat în 2019, discuțiile cu privire la cerințele tehnice sunt finalizate doar acum, după mai bine de un an.

Reamintim că, potrivit Articolului 6 din Capitolul II al Regulamentului 2019/2144, vor trebui instalate în toate autovehiculele următoarele sisteme avansate:

  • sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei;
  • sistemul antidemaraj cu etilotest;
  • sistemul avansat de avertizare cu privire la starea de distragere a atenției conducătorului auto;
  • sistemul avansat de frânare de urgență;
  • sistemul de avertizare la deplasarea în marșarier și dispozitivul de înregistrare a datelor privind accidentele („cutie neagră”).

Regulamentul UE 2019/2144 privind siguranța generală a vehiculelor și protecția ocupanților acestora va fi aplicat și vehiculelor pentru transportul de marfă ( vehiculele din categoria N, conform definiției date de articolul 4 al Regulamentului (UE) 2018/858).

Pe lângă echiparea cu sisteme ISA, camioanele vor trebui proiectate și construite astfel încât participanții la trafic, cum ar fi bicicliștii și pietonii, să fie mai vizibili conducătorului auto. Aceste vehicule vor trebui să fie echipate cu sisteme avansate pentru a reduce „în cea mai mare măsură posibilă unghiurile moarte din jurul vehiculului”, spune textul Regulamentului 2019/2144.

Sistemul „vizibilității directe” va trebui aplicat modelelor noi de camioane începând din noiembrie 2025 și pentru modelele existente din noiembrie 2028.

Ce este Sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei (ISA)?

Potrivit site-ului Comisiei Europene, Sistemul inteligent de asistență pentru controlul vitezei este un sistem integrat în vehicul care impune respectarea de către șoferi a limitei de viteză. Sistemele ISA disponibile în prezent se bazează pe limite fixe de viteză. Ele pot include, de asemenea, limite de viteză consultative în funcție de locație. Pe viitor este posibil să fie incluse și limite dinamice de viteză, care să țină cont de circumstanțele reale într-un moment anume.

Cât de eficiente sunt sistemele ISA?

Testările efectuate în Suedia și Olanda au demonstrat un șir de efecte pozitive ale sistemelor ISA. Estimările arată că acestea au avut un efect pozitiv asupra siguranței în trafic. Pe lângă îmbunătățirea siguranței, cercetătorii susțin că sistemele ISA duc și la o reducere a consumului de combustibil.

Efecte negative

În urma testărilor nu au fost identificate efecte negative ale aplicării sistemelor ISA, cu toate acestea, există încă unele îngrijorări cu privire la acest tip de sisteme. Problemele raportate includ comportament de compensare ( șoferii conduc mai repede pe segmentele de drum în care sistemul ISA nu este activ), atenție diminuată și frustrare.

În prezent, nu există o perspectivă clară asupra dimensiunii posibilelor efecte negative și a consecințelor acestora. Cu toate acestea, potrivit site-ului Comisiei Europene, aproximativ un sfert dintre șoferii europeni consideră că sistemele ISA sunt foarte utile. Totodată, potrivit estimarilor, Sistemele inteligente de asistență pentru controlul vitezei ar putea reduce cu 20% accidentele pe drumurile europene, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Sursa foto: www.canva.com

Etichete