Decizie majoră a Curții de Justiție a Uniunii Europene: Conducătorii auto nu pot efectua repausul săptămânal în cabină

You can read this article in 4 minutes

Trans.INFO RO

Trans.INFO RO

21.12.2017
Decizie majoră a Curții de Justiție a Uniunii Europene: Conducătorii auto nu pot efectua repausul săptămânal în cabină

Conform unui comunicat de presa emis ieri de către Curtea de Justitie a Uniunii Europene, șoferii nu mai pot efectua la bordul vehiculului lor perioada de repaus săptămânal normală pe teritoriul Uniunii Europene.

În schimb, perioada de repaus săptămânal redusă poate fi efectuată la bordul vehiculului, dar numai în anumite condiții.

Istoricul acestei decizii dateaza din luna august 2014 când Vaditrans, o întreprindere de transport stabilită în Belgia, a propus la Raad van State (Consiliul de Stat, Belgia), o acțiune în anulare a unui decret regal belgian, potrivit căruia o amendă în cuantum de 1 800 de euro poate fi aplicată în cazul în care conducătorul unui camion își efectuează perioada de repaus săptămânal normală la bordul vehiculului său.

Reglementarea Uniunii, care armonizează legislația socială în domeniul transporturilor rutiere, impune conducătorilor auto să efectueze o perioadă de repaus zilnic normală de o durată de cel puțin unsprezece ore (care poate fi redusă în anumite condiții până la nouă ore), precum și o perioadă de repaus săptămânal normală de o durată de patruzeci și cinci de ore (care poate fi redusă în anumite condiții până la douăzeci și patru de ore).

Referitor la noua reglementare, Curtea adaugă că regulamentul are ca obiectiv esențial ameliorarea condițiilor de muncă ale angajaților din sectorul transportului rutier și a siguranței rutiere în general.

Astfel, aceasta a urmărit să dea posibilitatea conducătorilor auto să își petreacă perioadele de repaus săptămânal normale într-un loc care oferă condiții de cazare adaptate și adecvate. Iar o cabină de camion nu rezultă a fi un loc de repaus adaptat pentru perioade de repaus mai lungi decât perioadele de repaus zilnic și perioadele de repaus săptămânal reduse.

Curtea constată așadar că în cazul în care ar considera că perioadele de repaus săptămânal normale pot fi efectuate la bordul vehiculului, aceasta ar însemna că un conducător auto ar putea să efectueze toate perioadele sale de repaus în cabina vehiculului, ceea ce ar fi în mod evident contrar obiectivului de ameliorare a condițiilor de muncă ale conducătorilor auto urmărit de regulament.

În sfârșit, Curtea subliniază că în cursul procesului de adoptare a regulamentului, Comisia propusese posibilitatea conducătorilor auto de a efectua toate perioadele de repaus (mai precis atât perioadele de repaus zilnic reduse și normale, cât și perioadele de repaus săptămânal reduse și normale) la bordul vehiculului.

Totuși, această propunere a fost modificată ulterior în sensul să poată fi efectuată în vehicul doar o perioadă de repaus săptămânal redusă departe de baza de staționare a vehiculului, excluzându-se perioada de repaus săptămânal normală, în vederea protejării bunăstării și a condițiilor de igienă ale conducătorilor auto.

Această modificare demonstrează în mod clar, potrivit Curții, intenția legiuitorului de a exclude posibilitatea de a efectua perioadele de repaus săptămânal normale la bordul vehiculului.

Pentru aplicarea acestei interdicții, fiecare stat membru are libertatea de a-și stabili propriile sancțiuni.

 

Comentariul redacției:

Acest verdict este cu siguranță un semnal de alarmă pentru transportatorii din tarile estice. Rămâne de vazut ce sancțiuni vor fi imuse și cum vor fi acestea implementate de către tarile din vestul Europei. Nu ne putem însa intreba dacă aceasta masura nu vizează eliminarea de pe piață a competitorilor din tari precum România, Polonia sau Ungaria, care în prezent acopera o mare parte din piața de transporturi în tari precum Germania, Olanda sau Franta.

Foto: Wikimedia

Trending articles
Trending articles