Masz newsa? Powiedz nam o tym!

17 kontenerów – tyle sztuk wykorzystano do stworzenia głównego budynku uniwersyteckiego kampusu Międzynarodowego Instytutu Studiów Zrównoważonego Rozwoju w Tajlandii. Kampus został wykonany prawie w całości z materiałów pochodzących z recyklingu.

Głównym założeniem tego projektu było stworzenie przestrzeni, która naturalnie połączy się ze środowiskiem. Władze instytutu zdecydowały, że dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie do tego celu kontenerów pochodzących z portów w Bangkoku. Wszystkie kontenery zostały do siebie dopasowane, tak by stworzyć różnej wielkości sale lekcyjne i tak zwany obszar wspólny, dostępny dla wszystkich.

Oddany do użytku budynek ma trzy piętra, na których łącznie znajduje się sześć klas, pokój dla wykładowców, dwie sale konferencyjne, biblioteka, biura, toalety i kuchnia.

-
+

Fot. isdsi.org

Ważną częścią zrównoważonego projektowania, na którym zależało twórcom, jest sposób traktowania krajobrazu. Już na samym początku projektanci musieli zmierzyć się z opuszczoną działką, na której rosło ponad 10 drzew – w tym kilka dużych akacji. Budynek kampusu musiał zostać zaprojektowany tak, aby nie dopuścić do wycinki choćby jednego drzewa. By osiągnąć to założenie zatrudniono wykwalifikowanego operatora dźwigu, który był w stanie przenieść kontenery na miejsce, nie uszkadzając przy tym drzew.

Projekt zakładał również otworzenie przestrzeni kampusu na światło, co jak widać po finalnym efekcie – udało się.

Kreatywne pomysły na kontener

Uniwersytet w Tajlandii nie jest pierwszym, który wykorzystuje używane kontenery. W podobnej sposób powstała mini kawiarnia sieci Starbucks otwarta w 2012 r. Lokal o powierzchni ok. 42 mkw stworzono z przetworzonych kontenerów pokrytych drewnem z Wyoming. Lokal zdobył popularność, dzięki czemu zaczęły pojawiać się nowe tego typu kawiarnie. W 2018 r. Starbucks pochwalił się, że w całej Ameryce otworzył 45 tego typu lokali.

Kolejnym przykładem na ciekawe wykorzystanie kontenerów jest pomysł studia architektonicznego Potash Arch. Projektanci stworzyli obiekt, który umieszczono w porcie Aszdod, czyli jednym z dwóch głównych portów towarowych Izraela. W budynku znajdują się biura oraz zaplecze techniczne dla pracowników terminalu kontenerowego. Obiekt zbudowany został z siedmiu odnowionych kontenerów. Największe wrażenie robi ten ustawiony pod kątem 30 stopni, z którego architekci postanowili stworzyć przeszkloną klatkę schodową. Jak przyznają twórcy w rozmowie z portalem dezeen.com, inspiracją do stworzenia tego budynku był sposób, w jakim rozmieszcza się kontenery w porcie.

-
+

Fot. facebook.com/PotashArchitects/

Fot. isdsi.org

Komentarze

comments0 komentarzy
thumbnail
Aby ustawić powiadomienia o komentarzach - przejdź do swojego profilu