Egyre csak drágul Ausztriában és Németországban a fuvarozás

You can read this article in 3 minutes

Egyre csak drágul Ausztriában és Németországban a fuvarozás

Ausztriában és Németországban a fuvarozási kapacitás alacsonyabb, mint a szállítási szolgáltatások iránti kereslet. Ezpedig nem a teherautók hiánya miatt van így, hanem az ágazat sofőrhiánya miatt. Az osztrák gazdaság fellendülésével arányos nőtt a sofőrök hiánya. Ha az ügyfélnek sürgős küldeménye van, magas árral kell számolnia. Egy németországi 300 km-es „last minute”útvonalra a szállításért körülbelül 4 ezer eurót kell fizetnie,  – olvasható nachrichten.at osztrák portálon.

Miért ilyen magas az ár?

Ennek az oka teherautóvezetők hiánya, mely Németországban évről évre rosszabb. A portál összehasonlítás képen, bemutat egy példát, mikor a szállítók aránya nagyobb volt, mint a keresleté. Akkor még a Linz-Hamburg (kb. 900 km) útvonalért akár 1 ezer eurónál is kevesebbet kértek, . 

Az üzleteknek jól megy

A kereslet magasabb, mint a kínálat, és a sürgős megrendelések ára 5-20 százalékkal nőttek az utóbbi időkben – a mondta el Nikolaus Glisic, a Petschl Transporte ügyvezető partnere. Ezt mutatja a „Transport Market Monitor” a Capgemini Consulting által végzett legutóbbi jelentés is: az év harmadik negyedévében a szállítók kapacitása Európaszerte 20,5% -kal csökkent, az árak pedig 7% -kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők megerősítik, hogy mind a gazdasági fellendülés, mind pedig a tehergépkocsi vezetők hiánya érinti ezeket a változásokat.

Túl kevés teherautó

Glisic rámutat arra, hogy manapság annak a cégnek van előnye, aki saját flottával rendelkezik, habár ez az üzleti modell évek óta elavultnak számít. A modern üzleti modell az lenne, amikor egy kereskedőnek nincsenek saját teherszállító eszközei, hanem a fuvarozást más végzi. És valóban, sokan támaszkodnak erre a modellre. hiszen egészen sok ideig tökéletesen bevált. A szállítók egyrészt rendszeres fogyasztókat szolgálnának ki, másrészt olcsó fuvarokat vállalnak. De manapságn sokkal több fuvarra lenne szükség, mint amennyi elérhető, így azok az üzletláncok vannak nyerő helyzetben, akik saját maguk végzik a szállítást is. 

Azonban nem a teherautók hiánya, hanem mindenekelőtt a teherautóvezetők hiánya jelent problémát az osztrákok számára – hangsúlyozza Franz Danninger, a felső-ausztriai fuvarozók szóvivője valamint a Hofmann & Neffe cég ügyvezetője a nachrichten.at portálnak. Az európai flottáknak legalább 5 százalék garázsban van, mert nincs aki vezesse – nyiltakozta.

A szerkesztő megjegyzése:

A fuvarozási vállalkozások kénytelenek rádöbbenni, hogy hiába adhatják el a szolgáltatásukat egyre drágábban a fuvarozás iránti növekvő igény miatt , de ha nem lesz sofőr, nem lesz szolgáltatás sem. Így a növekvő kereslet és az erősödő létszámhiány az európai közlekedésben pozitív változásokat eredményezhet mind a sofőrök, mind a fuvarozók szempontjából. Egyrészt már emelkedett, és remélhetőleg még tovább emelkedik a gépjárművezetők fizetése, másrészt javulnak a munkakörülmények, és így megbecsültebb szakma lehet a járművezetés.

 

Fotó: Pixabay

Trending articles
Trending articles