A Daimler idén ünnepli első teherautójának a 125. évfordulóját. Nézze meg, hogyan is nézett ki a mai Mercedes teherautó őse.

A Phoenix névre keresztelt járművet Gottlieb Daimler német iparos mutatta be 1896-ban. Mely fém felnis fakerekekkel 1,06 literes és 4 lóerős kéthengeres motorral rendelkezett. Nehéz volt tipikus teherautónak tekinteni, mivel egyszerűen csak egy átalakított vasúti tehervagon volt.

Az alvázát keresztirányú laprugókkal szerelték fel elöl, hátul pedig tekercsrugói voltak. Erre a felfüggesztésre nemcsak az utak rossz állapota, hanem a motor érzékenysége miatt is szükség volt ”- emlékezik vissza Daimler.

A hajtáslánc utolsó részét pedig modern megoldásnak tekinthettük. Hogyan is működött?

A lánc a motor meghajtó erejét a jármű hossztengelyére merőlegesen szerelt tengelyre helyezte át, és a tengely mindkét végén fogaskereket, azaz kicsi fogazott kerekeket helyeztek el. A fogaskerékfogak a fogaskerék belső fogazatával voltak összekötve, állandóan a meghajtott kerékhez csatlakozva. Ez a tervezési elv jóval később a Mercedes-Benz teherautók főjelzőjévé vált „- magyarázta Daimler.

Bár a jármű nem megrendelésre készült, végül Angliában talált gazdára, ahol – ahogy arra a cég visszaemlékezik – „legénységének egy tagjának egy vörös zászlóval kellett futnia a jármű előtt, figyelmeztetve a többi közlekedőt”.

Képek: Daimler

Kommentare

comments0 Kommentare
thumbnail
Um Benachrichtigungen über Kommentare freizuschalten - gehen Sie zu Ihrem Profil