“A hatékonyság vége, a fölösleges üresjáratok kora”. Az európai szállítmányozók és speditőrök élesen kritizálják az EU Tanács álláspontját a Mobilitási Csomagról

Puteți citi articolul în 4 minute

“A hatékonyság vége, a fölösleges üresjáratok kora”. Az európai szállítmányozók és speditőrök élesen kritizálják az EU Tanács álláspontját a Mobilitási Csomagról

A CLECAT Spedíció, Szállítmányozás, Logisztika és Vámszolgáltatási Szövetség tagjai csalódottak az Európai Unió Tanácsának döntése miatt. A szervezet szerint a Mobilitási Csomag előírásai nem fogják védeni a szállítmányozási ágazatot, sem pedig nem fognak tisztességes versenyt garantálni az európai piacon.

A CLECAT európai szervezet, amely a szállítmányozási, spedíciós és logisztikai szövetségeket fogja össze, még novemberben felszólította a tagállamokat, hogy vessék el az osztrák elnökség lex specialis-ra vonatkozó kérvényét, és hogy teljességgel vegyék ki a nemzetközi szállítmányozást a kiküldetésre vonatkozó szabályok hatálya alól.

Amikor december elején létrejött az egyezség az EU Tanácsában, amikor is a szállítmányozást bevonták a kiküldetési szabályok hatálya alá, a CLECAT kiadta a következő nyilatkozatát, amely tele volt kritikával.

A szervezet véleménye szerint „a Tanács általános megközelítése semmilyen módon nem felel meg az egyszerű, egységes, világos és könnyen végrehajtható előírásokkal szemben támasztott követelményeknek, amelyek megkönnyítenék  a szállítmányozási műveleteket, az ágazatban dolgozó munkavállalók védelmét, és a tisztességes verseny biztosítását”. Éppen ellenkezőleg.

A Csomag negatív következménye

A CLECAT-hoz tartozó szervezetek a megközelítés negatív következményeire figyelmeztet, amely véget vet a hatékonyságnak és a környezet számára jelentkező előnyöknek, amelyeket az európai közúti szállítmányozás ért el, az egységes piacnak köszönhetően.

Szerintük a Tanács egyezsége semmi esetben sem felel meg a mai szállítmányozási tevékenységek összetettségének.

Az EU belső piaca fejlődött, és túllépett a kétoldalú importon/exporton, tehát megvannak a saját uniós szállítmányozási rendszerei. Csak a kétoldalú szállítmányozás kivétel (a kiküldetési szabályok hatálya alól – a szerk.) messze nem elégséges, hogy garantálja a jól működő belső közúti szállítási piacot.” – olvashatjuk a CLECAT közleményében.

Amennyiben az előírások így lépne hatályba, ahogy elfogadta őket az EU Tanácsa, egyedül szükségtelen üresjáratokat fog okozni, korlátozni a munkavállalók rugalmasságát és mobilitását, hatással lévén ezzel az egész uniós gazdaságra – véli a szervezet. Ezen felül csökkenti a foglalkoztatottak hatékonyságát, megnöveli az adminisztrációs költségeket, amelyek főleg a kis- és középvállalatok számára jelenthetnek komoly megterhelést.

A CLECAT tagjai a kabotázs ügyében elért egyezséget is kritizálják. Felhívják a figyelmet arra, hogy a Tanács célja az előírások egyszerűsítése lett volna, és most a szigorításuk mellett döntöttek, bevezetve többek között a „türelmi időt”. Ez viszont a szövetség szerint még további hatékonyság-csökkenéshez vezet, réseket az áteresztőképességben a közúti áruszállításban és korlátozza a foglalkoztatást.

Mobilitási csomag

–a  lex specialis, vagyis a részletes szabályozás a hivatásos járművezetőkkel kapcsolatban az EU-ban, és a kiküldetéssel kapcsolatban. Az általános szabályozás már megszületett, 2020-tól lép hatályba, és a Kiküldetési Irányelv tartalmazza. Nem vonatkoznak azonban a kamionosokra, mivel a munkájuk sajátosságai miatt az európai parlamenti képviselők az ő munkájukra érvényes szabályozáson dolgoznak.

Ezek a munkák elhúzódnak, és nem tudni, sikerül-e befejezni őket jövő év elején. Jelenleg csak az EU Tanácsának az álláspontja ismert a Mobilitási Csomaggal kapcsolatban, amelyet Andrzej Adamczyk miniszter erősen kritizált, „protekcionistának” nevezve azt. Az előírástervezet, amely mellett az EU Tanácsa kiállt, többek között a következőket tervezi:

– kötelező digitális tachográf,

– a szisztematikus kabotázs korlátozása,

– a járművezetők visszatérése haza legalább négy hetente

– valamint a rendszeres heti pihenő fülkében való eltöltésének tilalma.

Most a közös álláspontjákt az Európai Parlamentnek kell kidolgoznia, ami nem lesz könnyű, főleg egyes nyugati képviselők együttműködés iránt tanúsíthatott kedvetlensége miatt.

Az Európai Parlamentben tárgyalt Mobilitási Csomag három beszámolóból függ összeállni, amely az alábbiakra vonatkoznak:

– kabotázs,

– kiküldetés,

– járművezetők pihenője.

Ha az EP kidolgozza a közös álláspontot, akkor csak akkor, a Trojka keretében, vagyis az EU Tanácsának, az Európai Bizottságnak az együttműködésével lehet majd az előírások végleges formáját kialakítani.

Fotó: Pixabay

Cele mai citite articole
comentarii
0 comentarii
Utilizator şters
Cele mai citite articole