Belgium: egyes közutakra is kiterjesztik az útdíjat januártól

You can read this article in 2 minutes

Belgium: egyes közutakra is kiterjesztik az útdíjat januártól

Belgiumban több közútra is kiterjesztik az útadót: a 3,5 tonnánál nagyobb járműveknek 2018 január 1-jétől mintegy 150 km közúton is útdíjat kell fizetniük.

Flandriában 2016 áprilisában álltak át a kilométer alapú útdíjra az autópályákon, ezt a módszert terjeszti ki a kormány jövő év elejétől azokra a közutakra, amiket a teherautósok szívesen használtak arra, hogy kikerüljék a fizetős utakat.

Hogy jöttek rá?

Közel 451 kilométernyi úton mérték a belgák a forgalmat az elmúlt év során, majd összehasonlították az így kapott adatokat a pályadíj-fizetés előtti forgalmi adatokkal. A vizsgálat során igyekeztek kiszűrni azokat a helyeket, ahol új vállalkozás vagy út épült, hogy reális képet kapjanak arról, mely utaknak változott a terhelése a gazdasági környezet változása miatt, és mely szakaszokat használták a sofőrök a pályadíj kikerülésére. Ennek eredményeként jelölték ki azt a 150 km közutat, ahol januártól útadót kell majd fizetni a teherautósoknak.

Ahogyan az autópálya díj is kilométeralapú, úgy ezeken az utakon sem használati idő alapján kell fizetni majd, hanem a megtett távolság számít.

Fotó: Pixabay.com

Trending articles
Trending articles