A türingiai szakszervezetek figyelmeztetnek: vékony jégen táncol a szállítmányozás. Az oka: sofőrhiány.

You can read this article in 7 minutes

A türingiai szakszervezetek figyelmeztetnek: vékony jégen táncol a szállítmányozás. Az oka: sofőrhiány.

Vékony jégen táncol a szállítmányozási szektor a szállítmányok növekvő mennyiségének, a járművezetők hiányának és a karácsonyi akcióknak hála –  figyelmeztet egy Türingiában működő fuvarozási szakszervezet. A türingiai szállítói vállalatok teljes mértékben kihasználták kapacitásukat az ünnepi időszakban. Az ügyfeleknek számolniuk kell a késedelmekkel.

Claus Thomas Bodamer, a Saar-i vidéki ipari szövetségből hasonló helyzetről számolt be.

Növekszik a szállítási szolgáltatások iránti kereslet

A német FMCG szektor (gyorsan fogyó fogyasztási cikkek, azaz száraz és friss élelmiszerek, ipari termékek, dohány és vegyi anyagok iparága) figyelmeztet  a kereslet túlterheltségére a szállítási szolgáltatások terén. A németországi üzletek és diszkontok számára egyre komolyabb problémát jelent a szállítási igényeik kielégítése és az elkövetkező évekre vonatkozó előrejelzések szerint ez nem fog enyhülni – hangsúlyozza az élelmiszeripari magazin a „Lebensmittelzeitung”.

Hasonló a helyzet Ausztriában, ahol a szállítási kapacitás alacsonyabb, mint a szállítási szolgáltatások iránti kereslet. Az áruszállítási árráta Ausztriában 5 és 20 százalék között ingadozik.

Mi ennek az oka?

Ugyanaz, mint Németországban – mindenekelőtt a személyzet hiánya a szállítmányozói ágazatban.

Ez azonban nem csak két ország, hanem a teljes európai szállítmányozói piac tendenciája, amely az idei év harmadik negyedévében, kisebb szállítási kapacitással rendelkezett, mint az előző év azonos időszakában. Az elemzők szerint mind a gazdasági fellendülés, mind a tehergépkocsi sofőrök hiánya hatással van ezekre a változásokra.

Németországban nincsenek járművezetők

Az LTV karácsony előttre jósolt ” vékony jég” előjelzésének oka nemcsak a kereskedelemi akciók, hanem mindenekelőtt a szakképzett személyzet hiánya. Amint azt a szövetség hangsúlyozza, a Türingiában speditőrök által alkalmazott gépjárművezetők átlagos életkora több mint 55 év. A helyzet az ország többi részén sem jobb. A német szállítmányozói szövetségek meghúzták a vészharangot.

Jelenleg Németországban mintegy 45 ezer sofőr hiányzik és 5 év alatt ez a hiány akár 400 ezer főre is emelkedhet.

A következő 15 évben a gépjárművezetők 2/3-a nyugdíjba vonul – mondja Markus Olligschläger a DSLV szövetségtől. A 1,5 millió járművezető közül, akik tavaly járművezetői kártyával rendelkeztek, már több mint egy millióan több mint 45 évesek. Az Olligschläger szerint átlagosan a járművezetők 60 éves korukban nyugdíjba mennek, így az ágazatnak fel kell készülnie egy sokkal nagyobb válságra, amely a személyzet hiánya miatt lesz.

Nem megfelelő stratégia

A Türingiai szövetség elsősorban a Németországban évek óta létező üzleti modellt bírálja, amely a Kelet-Európából érkező alvállalkozók számára nyújt lehetőséget, akik kedvezőbb árakat kínálnak. Az osztrákok már érzékelték ennek az üzleti tervnek a hosszú távú hatásait. A járműparkokba nem fektettek be, hanem inkább a keleti fuvarozók által nyújtott szolgáltatásokat vették igénybe. Ez a versenypiac nagy részének átadásához vezetett.

A kisebb tehergépjármű-beruházások ellenére az ágazatnak azonban a legnagyobb problémát nem a flotta hiánya, hanem a személyzet hiánya okozza.

Az európai tehergépjármő flották legalább 5%-a kihasználatlan a sofőrhiány miatt – hangsúlyozza Franz Danninger, a Felső-Ausztria szállítók szóvivője és a Hofmann & Neffe cég vezetője. Az LTV szerint a német fuvarozók ennek ellenére nem emelték a járművezetők fizetését.

A járművezetők hiányának okai

Ahogy a szövetség hangsúlyozza, a teherautó sofőrök munkája éppen az alacsonyabb bér miatt Németországban kevésbé vált vonzóvá. Nem érdekli sem a diákokat, sem azokat a munkanélkülieket, akik úgy döntenek, hogy átképzik magukat.

Thomas Mutsch, egy nagy német szállítmányozó cég elnöke a következő okokat sorolja fel:

  • a képesítések megszerzésének magas költségei (5-6 ezer euró),
  • a forgalmi dugók, az időnyomás,
  • a megtelt parkolóhelyek,
  • a vezetők viselkedése a berakodás és kirakodás során,
  • szigorúbb nemzeti és Európai szabályok,
  • a családoktól és barátoktól távol töltött hetek.

A németországi katonai szolgálat eltörlésének ténye szintén fontos és nem elhanyagolható tény a szállítmányozó ágazat számára is. Korábban a Bundeswehr volt a „melegágya” a tehergépjármű-vezetők elérésének, a szolgálat során körülbelül 15 ezer fiatal főt értek el. – hangsúlyozza prof. Dirk Engelhardt, a BGL szövetség vezetője (Szövetségi az Áruk Szállítási és Logisztika Szövetsége). 2011-ben sajnos a német szállítók hátrányára változott a sorkatonai szolgálat szabályozása.

Egyre több a külföldi sofőr Németországban (RFN – Német Szövetségi Köztársaság)

A Szövetségi Szállítmányozási Hivatal (BAG) legfrissebb jelentése azt mutatja, hogy Németország egyre több és több teherautó sofőrt foglalkoztat külföldről. „A külföldi munkavállalók foglalkoztatása a közúti szállítmányozási ágazatban egyre fontosabb szerepet játszik” – olvasható a német hivatal beszámolójában. A legtöbb ilyen járművezető legfőképpen az Európai Unió a keleti országaiból származik. 2016 végén a német szállítmányozásban a külföldi vezetők aránya rekordszámú 15,5 százalékot ért el és főként az uniós tagállamok, például Lengyelország, Románia, Csehország, Magyarország és Bulgária állampolgárai révén. A vizsgált időszakban (2012-2016-os évek) a fent említett országokból származó vezetők foglalkoztatása több száz százalékkal nőtt. A Németországban dolgozó külföldi gépjárművezetők közül a legnagyobb részesedést a lengyelek (több mint 14 ezer fő) értek el.

A német ágazat szakemberei azonban felismerik, hogy a lengyel, a román vagy a bolgár gépjárművezetőkre nem tudnak korlátlanul számítani, hiszen a keleti országok munkanélkülisége egyértelműen csökken, és állampolgáraik inkább otthon maradnak, és ott keresik meg a kenyérre valót.

A szállításnak meg kell kapnia az árát

A DSLV szövetség szerint a piac most kezd reagálni a szállítmányozás és bérek nehéz helyzetére. Ha nem tudjuk vonzóvá tenni a fiataloknak az iparágat, akkor a szállítások vékony jege fog fenyegetni – hangsúlyozza Matthias Krage a DSLV-től. Ezek hozzájárulnak a hosszabb kézbesítési határidőkhöz – tette hozzá Claus Thomas Bodamer a Saar-i fuvarozási szakszervezettől.

Továbbá az LTV hangsúlyozza, hogy az ügyfélnek tisztában kell lennie azzal, hogy az áruk szállítása költséggel jár, még akkor is, ha a megrendelésnél „ingyenes szállítás” van.

A szerkesztőség megjegyzése:

A szállítási költségek egyre csak nőnek, mert egyre nagyobb rá a szükség. A nemzetközi vállalatok már emelik a szállítási szolgáltatásaik árait, hogy megfeleljenek a piaci helyzetnek, és a szolgáltatásokat továbbra is hasonló szinten végezzék. A nyugati válság  lehetőséget teremt a magyar szállítmányozási ágazat számára a további fejlődésre és bővítésre. Feltéve, hogy vállalkozóink előbb kezdenek el foglalkozni a munkavállalók hiányával és az elvándorlás problémájával, mint nyugati társaik.

Fotó: Pixabay

Trending articles
Trending articles