Egyes országokban a téli gumiabroncsok szezonja már megkezdődött. Nézze meg, hol mi kötelező

Lesezeit 3 Min.

Egyes országokban a téli gumiabroncsok szezonja már megkezdődött. Nézze meg, hol mi kötelező

Annak érdekében, hogy ezen a télen se lepődjünk meg a téli előírásokon,  érdemes még időben felkészülni. Nézze meg, mely országokban kötelező a téli gumi, hol kell legyen homokzsáknak, hóláncnak vagy lapátnak a járműben.

Ahogyan tavaly is, úgy a Continental segítségével idén is elkészítettük Önöknek a legfontosabb szabályok listáját. Télen az egyik legnagyobb probléma a külföldi utakon dolgozó fuvarozóknak és sofőröknek a sokféle szabályozás. Ezért a nemzetközi teherautó vezetőknek figyelembe kell venniük, hogy a különböző országokban a gumiabroncsokra vonatkozó szabályok jelentősen eltérhetnek egymástól.

Például a megfelelő téli berendezések nélkül jobb, ha Bulgáriában meg sem jelenik. Az ilyen hiányosságok akár az országba való belépés visszautasítását is maga után vonhatják.

A táblázat letöltéséhez kattintson a képre!

Szegeccsel vagy hólánccal?

A szegecses gumiabroncsok használatának kérdését számos országban különböző módon szabályozzák. Egyes országok nagyon szigorúan közelítenek ehhez a megoldáshoz, megtiltva ezzel a használatát. Ez a helyzet például Hollandiában, Albániában, Belgiumban és Magyarországon is.

Azonban más országokban ez a kérdés nagyobb szabadságot kap. Például Nagy-Britanniában a szegecses gumiabroncsok megengedettek, de csak akkor, ha nem károsítják az út felületét. Ellenkező esetben a sofőrt terheli a közúti javítások költsége.

Norvégiában, Trondheim és Oslo régióiban a szegecses gumiabroncsok használatáért díjat számolnak fel. A sofőrnek rendelkeznie kell megfelelő napijeggyel, amelyet megvásárolhat a főutakon lévő automatákból, telefonon vagy sms-ben. A költsége körülbelül 3,9 euró. Viszont, ha egy teherautó sofőr havi bérletet szeretne vásárolni, akkor 52 eurós költségre számíthat. Az éves bérlet ára 155 euró (azaz kb. 670 PLN).

A különbségeket a hólánc használatának szabályozásában is megtalálhatjuk. Egyes országtól függően a hólánc használatának szezonja már akár októberben is megkezdődhet. Például Macedóniában a hóláncoknak október 15-től március 15-ig a járműben kell lennie, szükség esetére. Ausztriában november 1-jétől április 15-ig kell felszerelkezni a lánccal.

Lapát és homok

Egy másik fontos téli felszerelés sok országban a lapát. A régiótól függően lényegesen megkönnyíti a sofőrök nehéz körülmények között történő boldogulást. Bosznia-Hercegovina olyan szabályokat vezetett be, amelyek megkövetelik a lapát és 25 kg és 50 kg közötti súlyú homokzsák tartását a járműben.

Hasonló szabályokat vannak érvényben Romániában, ahol a lapát és a homok kötelező téli eleme a 3,5 tonna feletti DMC járműveknek. Ezzel szemben Macedóniában és Montenegróban a furgonokat és a nehéz tehergépkocsikat kötelező lapáttal felszerelni.

Mint látható, minden országban más és más szabályok vannak érvényben.

Elkészítettünk Önnek az összefoglaló táblázatot, ahol megtalálja a legfontosabb információkat a 2018/2019 téli szezonra vonatkozó európai szabályozásokról. Érdemes megnézni indulás előtt, hogy minden megvan-e!

Táblázat letöltése itt!

Fotó: Pixabay

Meistgelesene Artikel
Kommentare
0 Kommentare
Benutzer gelöscht