Elindult a legnagyobb per a teherautó-gyártók áregyeztetésének ügyében

You can read this article in 4 minutes

Elindult a legnagyobb per a teherautó-gyártók áregyeztetésének ügyében

A legnagyobb gyűjtőper résztvevői Európában azért harcolnak, hogy kártérítést kapjanak az áregyeztetés miatt. A Müncheni Törvényszéken sor került  a per első tárgyalására, amelyet a teherautó-gyártók ellen indítottak. Eurómilliók vannak játékban.

A német szállítmányozási szövetség, a BGL a Financialright ügyvédi irodával összesen 7.000 szállítmányozót képvisel Európa 26 országából. A három gyűjtőper összesen 200.000 teherautót érint, köztük olyanokat is Az első ügy, amelyben a szállítmányozók összesen fél milliárd euró rekompenzációt követelnek, már folyamatban van.

A ma kezdődő perben a szállítmányozók összesen 85.000 tehergépjárműért követelnek kártérítést. Összesen 827 millió eurót követelnek (kb. 272,277 milliárd forint) A harmadik per előkészítés alatt áll.

A jogászokra nehéz munka vár.

Több ezer szállítmányozó, beleértve a DB Schenkert és a Bundeswehrt is, akik szintén vásároltak ilyen járműveket, remélik, hogy vissza tudnak kapni valamennyi pénzt az MAN-től, a Daimlertől, a DAF-tól, az Ivecótól, és a Volvo/Renault-tól. Gesa Lutz bíró, aki az elsőben kisebb perben hozott ítéletet összesen fél milliárd euró érdékben, azt mondta, „hogy a sötétbe való követelőzés kevés” – számol be a dpa német sajtóügynökség. A panaszosoknak be kell bizonyítaniuk, hogy a 110.000 euróért megvásárolt teherautó 100.000 euróba került volna, ha a gyártók nem egyeztették volna az árakat.

Szinte egyik teherautó sem olyan, mint a másik” – mondja a dpa által idézett Martin Bulheller, a BGL szóvivője.

„Méret, motor, pótkocsi, billenős vagy tartályos, hét különböző gyártó – et ezer lehetséges kombinációt ad” – teszi hozzá.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ezer autót üzemben tartó flottaüzemeltető más árajánlatot kap, mint egy családi vállalkozás, amely néhány évente vásárol egy teherautót. Az árak megállapítása, amelyeken eladásra kerültek a járművek, ha 1997. és 2011. között nem működött volna a teherautó-gyártók kartellje, különösen nehéz. Ezért a BGL szövetség úgy döntött, hogy meghívja Roman Inders közgazdasági professzort, mint szakértőt. Inders szétválasztotta és csoportosította a járműveket a veszteség alapján, amely a szállítmányozókat érte. Véleménye szerint a sértettek a járművekért az egyeztetés miatt többet fizettek – egyes esetekben „jóval több, mint 10%-kal”

A gyártók tagadnak

A gyártók egyértelműen tagadják, hogy 1997. és 2011. között az árak mesterségesen lettek volna túl magasak.

A megadott bruttó listaárak nem játszanak semmilyen szerepet az értékesítésben” – állítja Sacha Klingner, az MAN szóvivője, akit a dpa idéz.

„Védekezni fogunk az alaptalan követelések ellen” – mondja Uta Leitner, a Daimler szóvivője.

Az első jogerős ítélet

Mindeközben Spanyolországban a Kereskedelmi Bíróság Pontevedrában ítéletet hozott, amellyel kötelezte a gyártót kártérítés fizetésére 40.000 euró értékben a Kartín SL. A Balms Abogados ügyvédi iroda Viguésből, aki a szállítmányozót képviselte, arról számol be, hogy “ez az első jogerős határozat Spanyolországban” a teherautó-gyártók kartelljének ügyében. Az Iveco a cégnek három teherautó 2003. és 2008. közötti megvásárlásáért fizet kártérítést. A mértéke 20.000 euró a járművek árának magasan tartásáért (9%-a a fizetett árnak), és kb. 19.200 euró kamat – számol be a diariodetransporte.com szállítmányozási portál.

Antonio Heredero, a Blams Abogados partnere nagyon elégedett a végleges határozattal, és a ténnyel, hogy „először kötelezett a bíróság egy gyártót az ügyfele számára kártérítésre, akit becsaptak az árak törvényellenesen magasan tartásával”.

A teherautó-gyártók áregyeztetése

2016 júliusában a MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco és DAFteherautó-gyártók az Európai Unió történetének rekordösszegű bírságát kapták, amelyeknek a telhes összege majdnem elérte a 3 milliárd eurót.

Az 1997. és 2011. között működő kartell a konszerneknek jóval többe fog kerülni. Vállalkozók egész Európából küzdenek ugyanis kártérítésért. Úgy becsülik, hogy az Egész Európai Unióban a cégek akár 100 milliárd eurót is kiharcolhatnak.

Amint 2017. szeptemberében az Európai Bizottság megállapította, a Scania is 14 éven keresztül egyeztette a tehergépkocsik és az új, károsanyag-kibocsájtást csökkentő technológia árait 5 másik gyártóval. A svéd konszern az egyeztetésért 880 millió eurós büntetést kapott.

Fotó: Pixabay

Trending articles
Trending articles