Az amerikai kamionosok új kötelessége: tachográfot kell használniuk. Nem akarják.

You can read this article in 3 minutes

Az amerikai kamionosok új kötelessége: tachográfot kell használniuk. Nem akarják.

Az új kötelezettség bevezetésével szembeni amerikai tiltakozás nem hozott eredményeket. 2017. december 18-tól minden amerikai hivatásos járművezetőnek rögzítenie kell a munkaidőt az elektronikus regisztrációs készülékekbe, a korábbi papíralapú könyvek helyett. Közel 80 éven keresztül használtak az amerikai kamionosok papíralapú könyvet a munka- és a pihenőidő rögzítésére. 

December második felében azonban új szabályok léptek hatályba, amelyek szerint minden amerikai teherautót tachográffal (ELD – Electronic Logging Device) kell felszerelni. Az amerikai hatóságok azt remélik, hogy a tachográf használata miatt a sofőrök pontosabban betartják majd a szövetségi jogszabályokat a munkaidővel kapcsolatban, és így ez az intézkedés pozitívan befolyásolja majd a közúti biztonságot.

Az amerikai hatóságok 2015 decemberében döntöttek a tachográf bevezetéséről. A munka és a pihenés közötti arány nem változott – a gépjárművezető 14 órát dolgozhat, melyből legfeljebb 11 órát fordíthat a vezetésre. Ezek után 10 órás szünetet kell tartania.

A kamionosok és a fuvarozók tiltakozása

Bár az új szabályozás mögött álló magyarázottak egyetértenek a járművezetők, mégsem elégedettek ezzel a változással. Tiltakozó kampányt szerveztek “Operation Black and Blue” néven.

A tachográf bevezetésének célja a közúti szállítmányozás biztonságának növelése, és a sofőrök papírmunkával töltött munkaidejének (ami évente akár 20 óra) csökkentése. Az amerikaiak számára a tachográfok magukban foglalják a polgári szabadságjogok megsértését és túlzott ellenőrzését. Az Egyesült Államok fuvarozói egyszerű, ésszerű szabályokat támogatnának, mert véleményük szerint az iparnak komoly problémát okoz a túlszabályozás. Sokan közülük előre bejelentették, hogy nem fogják teljesíteni új kötelességeket.

Minden negyedik jármű tachográf nélküli

A fuvarozók és a járművezetők körében végzett felmérések azt mutatják, hogy a legnagyobb szállítmányozói vállalatok még 18-a előtt telepítették a járműveiken a berendezést. Azonban a kisebb fuvarozók és független kamionosok nem voltak álltak készen a szabályok módosulására. A tachográf gyártó Teletrac Navman szerint, a vállalkozások  70-80 százaléka telepítette tachográfot.

Azok, akik nem tartották be az új előírást, többnyire kisebb társaságok vagy független tehergépkocsi-vezetők voltak, akik remélik, hogy késleltetik az előírás bevezetését – a trucks.com oldalán jelentette be – Marco Encinas, a Teletrac Navman termékmenedzsere.
Ez egy őrült időszak az iparágban mindenki számára – tette hozzá.

Fotó: Pixabay

Trending articles
Trending articles