Hamarosan új átkelőhelyek nyílnak meg az orosz-kínai határon. Ez a TIR-egyezmény elfogadásának köszönhető

Lesezeit 2 Min.

Hamarosan új átkelőhelyek nyílnak meg az orosz-kínai határon. Ez a TIR-egyezmény elfogadásának köszönhető

További két új átkelőhely nyílhat meg a kínai-orosz határon. Kína TIR-egyezményhez való csatlakozásával és az Orosz Föderáció Minisztériumának rendeletével összhangban vált lehetővé a nyitás.

A kínaiak régóta tervezték a TIR egyezmény ratifikálását, és hogy csatlakoznak az IRU-hoz (International Road Transport Union). Kína csatlakozásával az egyezményhez, hamarosan két új határátkelőhely nyílik meg. A vonatkozó rendelet 2018. október 7-én lép hatályba.

Az áruk a TIR-átkelők használatával történő importálásához szükséges új határátkelőhelyek a következők:

Zabajkalsk – a kínai oldalon egy határátkelő Manzhouli Shibali vámhivatalával, valamint

Pogranicznyj – határátkelő a Suifenhe vámhivatallal Kínában.

Mindkét vámhivatal hétfőtől szombatig 9: 00-tól 9: 00-ig lesz nyitva, kivéve a meghatározott ünnepnapokon.

A kínai-orosz kísérlet

Kínában és Oroszországban már ebben az évben létre jött, az eddig lehetetlennek tűnő útprojekt megoldása. Május 18-án a teherautók és buszok első konvoja elindult a kínai Dalian városból, az orosz Novoszibirszki városába. 12 nap alatt a konvoj közel 6000 kilométert tett meg.

Térkép: IRU

A gyümölcsök és zöldségek szállítása – azaz az oroszországi hiányzó termékek és a kínai termékek előállítása globális szinten történik (Kína a világ zöldségtermelésének 60% -át és a gyümölcsök 30% -át teszi ki), gyors és zökkenőmentes volt. A kísérlet sikereinek eredményeképpen ebben az évben május 29-én az oroszok bejelentettek egy új megállapodást Kínával.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet éves csúcstalálkozóján június 7-én Qingdaóban (Kína) a két ország szállítmányozási minisztériumai megállapodtak az akadályok felszámolásáról (jelenleg mindkét ország fuvarozói csak a határ menti területeken végezhetnek szállítást), és, hogy megnyitják ezen területüket a nemzetközi közúti közlekedés előtt is.

Fotó: Wikimedia Commons

Meistgelesene Artikel
Kommentare
0 Kommentare
Benutzer gelöscht